Stănchescu: „Oasele lui Brâncuşi sunt o povară prea mare pentru autorităţile din Gorj”

371

laurian tg jiu  hobita (5)Marşul Târgu-Jiu – Hobiţa a fost o mare dezamăgire pentru organizator. Poetul Laurian Stănchescu împreună cu interpreta de muzică populară Elena Moisescu şi cu două hunedorence au fost singurele persoane care au mărşăluit pentru Brâncuşi.

Acestora li s-a alăturat, pentru câţiva kilometri, şi purtătoarea de cuvânt a Consiliului Judeţean Gorj, Adina Andriţoiu. În rest, autorităţile au lipsit cu desăvârşire, acest lucru determinându-l pe Stănchescu să decidă să nu mai colaboreze cu acestea.

Campania pe care Laurian Stănchescu a pornit-o de mai bine de o lună şi prin care doreşte să aducă rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi la Hobiţa, trebuia să facă un pas mare şi important sâmbăta trecută. Un marş Târgu-Jiu – Hobiţa trebuia să sensibilizeze oamenii. Nimeni, însă, nu a venit la întâlnirea de la Poarta Sărutului, care a fost punctul de plecare în acest marş. Singuri, poetul Laurian Stănchescu, solista Elena Moisescu şi două hunedorence au aşteptat susţinători gorjeni. Aceştia, însă, au întârziat să apară. „Nu am precupeţit nicio clipă să vin. Este marele nostru artist. Sunt onorată că am fost invitată aici. Şi am venit cu o profundă emoţie, nu este o zi ca oricare alta. Am venit la un eveniment pentru un mare artist al nostru. Dar unde sunt ceilalţi oameni din Târgu-Jiu? Autorităţile, administraţia, oamenii de cultură… eu am venit în calitate de cetăţean al României”, a declarat Iulia Stoica. La rândul său, Eleonora Ioaneş, din Deva, crede că Brâncuşi este respins pentru a doua oară. „A venit cu mare plăcere şi aş fi vrut să găsesc aici altceva decât am găsit. Aş fi vrut să găsesc oameni de cultură, profesori, elevi, profesori care să le explice elevilor ce a însemnat Breâncuşi pentru România, ceea ce cultura noastră a avut şi nu ştie să preţuiască. Probabil că prin gestul celor din Târgu-Jiu îl respingem, încă o dată, pe Brâncuşi.. Am venit aici însăşi pentru faptul că un român care moare peste graniţele ţării şi îşi doreşte cu ardoare să fie încă o dată în ţara lui şi nu poate. Şi noi, în loc să-i mulţumim, îl respingem”, a spus hunedoreanca.

„Despărţirea de autorităţile din Târgu-Jiu e definitivă”

În total au fost parcurşi pe jos 17 din cei 25 de kilometri până la Hobiţa. „Doamnele au venit încă de dimineaţă de la Hunedoara şi sunt obosite. Nu am parcurs toată distanţa pe jos, oricum nici nu am avut cu cine. Plec foarte dezamăgit de aici”, a declarat Laurian Stănchescu. Acesta a mai spus şi că lipsa de implicare a autorităţilor îl fac să creadă că acestea nu îl doresc pe Brâncuşi în Gorj. „Despărţirea mea de autorităţile din Târgu-Jiu este defintivă. Nu au participat niciodată, de câte ori am venit, eu i-am sunat tot timpul. Şi doamnele cu care am venit au impresia că autorităţile nu vor să fie adus Brâncuşi aici. Eu voi continua campania Brâncuşi în afara judeţului Gorj şi o spun cu mare regret, pentru că sunt gorjean după mamă, dar după părerea mea, lui Brâncuşi i se refuză întoarcerea în Gorj a doua oară. Nu este dorit acasă. Am sentimentul că oasele lui Brâncuşi sunt o povară prea mare pentru autorităţile din Gorj”, a mai spus poetul. Acesta este hotărât să nu renunţe. Următorul pas este chiar propunerea şi discutarea acestei idei în Guvern. „S-a discutat şi în Comisia de Cultură a Senatului despre acest demers. Voi avea grijă să nu moară. Varujan Vosganian şi-a asumat interpelarea în Parlament”, a mai spus scriitorul care promite, de asemenea, ca la primăvară să iniţieze un marş până la Paris, care să pornească fie de la Hobiţa, fie de la Craiova. De asemenea intenţionează ca în fiecare judeţ să roganizeze un marş al culturii.

Dorina Cioplea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here