Soluţia nesimţirii fără contacte!

417

foto predo 2Ne întrebăm, adesea, de ce la noi nu-i ca la ei. Ca la europeni, vreau să zic! La europenii de le zicem occidentali, există democraţie veche. Ba chiar ruginită. De sute ori de mii de ani. La noi, nici după 20 de ani, n-avurăm parte de aşa ceva. În loc de niscaiva semne de firavă democraţie apar unele semne clare de zurbageală.

Plătitorii de taxe şi impozite ar putea pretinde că au dreptul, vezi Doamne, să-şi verse năduful pe aleşi. Indiferent care sunt ei. Pe 15 august, la Constanţa, de Ziua Marinei, chiar la el acasă, preşedintele Traian Băsescu fusese întâmpinat cu neaşteptatele cuvinte: „Ne-am săturat de dumneavoastră, domnule preşedinte”. Ceva extrem de civilizat. Cuvinte sincere, adresate aceluia care în 2014 îşi va epuiza mandatul. Fiind, încă de pe acum, în căutarea unui PreşeBoc. Îi este greu şi la partidul-stat şi la Guvern să găsească un altul mai umil, mai ascultător decât Emil Boc. Ameninţarea cu data limită, – 1 septembrie, când preşedintele Băsescu anunţase bilanţul guvernării nu-i bătută-n cuie. Se mai poate răzgândi răzgândacul ce nu şi-a dat „Demisia în 5 minute!” aşa cum promisese. Sunt toate şansele ca să ne trezim cu noutatea veche a Guvernului Boc 5. Căci Conu’ Emil a dovedit că ştie să ticluiască exact echipele guvernamentale fără număr cu fix persoanele dorite de Zeus.

La exact cinci zile după Sfânta Marie Mare, când cu pocinogul huiduielilor anti-prezidenţiale la un eveniment oficial, şi tot pe Litoral, a mai apărut o altă zurbageală. Avocatul Dan Chitic se plimba pe la Neptun, împreună cu consoarta domniei sale. N-a tăcut chitic la vederea lui Zeus şi i-a strigat, de la obraz, ditamai preşedintelui nişte vorbe acolo şi el. Mă rog, preşedintele nu era singur, ca orice preşedinte. Unii au gărzi de corp, iar Zeus are şi el nişte SPP-işti. Între „Ruşine” şi, posibil, alte vorbe de dulce, cum ar fi, de pildă, condusul sub influenţa alcoolului, apreciată ca injurie, nu se ştie din ce motive, şi preşedinte cică s-ar fi produs şi niscaiva contacte. Aşa spun avocatul Dan Chitic şi soţia sa, cel puţin. Mă rog frumos, SPP-iştii şi Administraţia prezidenţială neagă. Fiecare dintre cele două instituţii fiind plătită din bani publici, dar are dreptul la opinie prin comunicatul propriu. Nici nu ne-am fi aşteptat să recunoască. Şi-ar pierde slujba şi SPP-iştii şi amploaiaţii prezidenţiali. Abia dacă vreunul dintre ei va fi dat afară, ceea ce nu-i dorim nimănui, are posibilitatea să spună ce s-a întâmplat de-adevăratelea. Cam cum s-au petrecut faptele cu fostul director al SIE.

Cam aste ar fi semnele de zurbageală dinspre Palatul Cotroceni. Unii neagă contactul fizic, cealaltă parte ameninţă cu tribunalul. Se mai petrec şi pe la case mai mari scene mult mai picante. A se vedea Casa Albă, cu Monica Lewinski, ori chiar Palatul Elysee. Nici la Monica nu s-au dovedit contactele, iar de Elena Udrea nu este cazul să mai pomenim. Pentru faptele sale de arme fu avansată. Acuzele cu contactele s-au uitat, în cazul domniei sale. Şi nici n-ar folosi la nimic.

Un lucru este sigur: Traian Băsescu a ieşit, vineri seara, de la restaurantul „Cireşica” din Neptun. Iar comunicatele SPP şi al Administraţiei Prezidenţiale nu-şi permit să afirme că avocatul Dan Chitic ori soţia sa ar fi fost sub influenţa alcoolului. Poate doar acela care a ripostat, la auzul faptului că a fost votat doar la primul mandat, prin băsescianismele vorbe de duh: „Eşti un dobitoc că nu m-ai votat şi a doua oară!”

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here