Societăţile ce oferă servicii de dezinsecţie, verificate de inspectorii DSP Gorj

1370

În prima săptămână a lunii decembrie, inspectorii Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au desfăşurat numeroase acţiuni de control şi inspecţie, în scopul prevenirii producerii de îmbolnăviri şi promovării sănătăţii populaţiei.

Astfel, o tematică importantă de control atinsă a fost cea a societăţilor ce oferă servicii de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie (DDD). În total controlate au fost 12 societăţi comerciale ce prestează astfel de activităţi, însă deoarece opt dintre ele nu au avut operaţii în anul curent au solicitat retragerea autorizaţiilor de funcţionare pentru acest domeniu de activitate. Inspecţiile au fost făcute în echipe mixte, compuse din inspectori ai DSP Gorj, ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean şi ai Direcţiei Sanitare-Veterinare. „Au fost verificate documentele privind: înfiinţarea şi funcţionarea prestatorilor de servicii DDD, atestarea personalului din cadrul prestatorilor de servicii pentru DDD, conformitatea celor 7 produse biocide verificate, folosite de prestatorii de servicii DDD: 4 insecticide, 1 rodenticid, 2 dezinfectanţi suprafeţe. Nu au fost constatate neconformităţi. Din cele 6 persoane angajate în cadrul firmelor DDD verificate, care realizează efectiv activităţi DDD, doar două persoane de la două societăţi nu au putut face dovada instruirii conform Ordinului MS nr. 1225/2003, fapt pentru care au fost aplicate două avertismente pe persoană fizică şi impuse termene de înscriere la efectuarea cursurilor. Actiunea este în curs de desfăşurare”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Controale şi la căminele de bătrâni
De asemenea, în perioada 2-6 decembrie 2019, inspectorii DSP Gorj au continuat tematica de control a activităţilor de îngrijiri la domiciliu, a centrelor medico-sociale şi rezidentiale destinate persoanelor vârstnice. „În cadrul acţiunii de control au fost verificate două centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice. A fost aplicată o sancţiune contraventională, conform HGR nr. 857/2011, completat şi modificat prin HGR nr. 638/2019 , art. 41, lit. e, pentru o persoană fizică, în valoare de 3.000 de lei pentru nerespectarea obligaţiei de a păstra probe alimentare, din fiecare fel de mâncare servit, timp de 48 de ore”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Totodată, DSP Gorj a aplicat şi Primăriei Schela o sancţiune contravenţională în cuantum de 7.000 de lei, conform HGR nr. 857/2011, urmare a notei informative a Compartimentului Igiena Mediului, privind neconformităţile calitative ale apei furnizate consumatorilor la nivelul comunei Schela.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here