Singura salvare – greva generală!

355

foto predo 2Conducătorii politici ori ai statului numit încă România, din ultimii 20 de ani, de la Ion Iliescu la Traian Băsescu, au pus în practică foarte bine dictonul „Dezbină şi stăpâneşte”, cunoscut ca principiu de guvernare al lui Nicolo Machiavelli.

Atât la nivelul partidelor, penetrate de ai lor, cât mai ales al sindicatelor. Ultimele fiind extrem de fărâmiţate, încât nu-i de mirare că o grevă generală la Paris poate strânge 3,2 milioane de protestatari, iar una pe malul Dâmboviţei încă nu a avut loc. Salutară şi pilduitoare a fost revolta spontană din Ministerul Finanţelor Publice. Numai că aceia care au la-ndemână biciul şi zăhărelul au trecut repede la ceea ce ştiu ei cel mai bine să facă. Promisiuni. Adică, minciuni. Cum că s-ar da stimulentele blocate de ministrul Ialomiţianu, la indicaţia stăpânului său Emil Boc. Numai că acelaşi finanţist s-a judecat cu statul român şi a obţinut daune materiale de 20.000 lei tocmai pentru neplata unor… stimulente pe vremea când cârmuia Direcţia Finanţelor judeţului Braşov, ca director executiv. Mă rog, fiind deputat PDL nici nu-i de mirare că a câştigat procesul, iar acum mai are unul pe rol pentru aceleaşi motive. Cu dată de înfăţişare în octombrie curent. Aşa înţelege un portocaliu, fie el şi cu rang de demnitar, solidaritatea cerută de preşedintele Traian Băsescu. Şi asta n-ar fi nimic, dar promisiunea de acordare a stimulentelor pe bază de competenţă, cerută de placa hodorogită, – palavragiul Emil Boc, se bazează pe nişte liste venite din judeţe. Liste pe care, desigur, finanţiştii portocalii sunt competenţi, iar ceilalţi doar fraieri. În plus, la dezbinarea generală a sindicatelor la nivelul întregii ţări, chiar în interiorul MF, ca şi la MAI, sunt, culmea, două sindicate. Să ne mai mirăm că preşedintele Traian Băsescu, acelaşi care-a afirmat că poliţiştii nu au dreptul la grevă, s-a trezit vorbind la ProTV cum că nici lucrătorii din domeniul finanţelor n-ar avea dreptul la grevă! Uite cine vorbeşte! Şi tot el încearcă, uneori, să se disculpe că n-ar fi dictator. Mai apare un căţelandru care-i acuză pe social-democraţi că incită la grevă. Vezi. Doamne, îndemnul ca la votarea Moţiunii de cenzură să se desfăşoare o amplă mişcare sindicală de protest –adică o grevă generală – ar fi nedemocratic.

Numai că, aşa cum s-a văzut, Puterea ştie doar de frică. Dacă finanţiştii vor cădea la pace cu reprezentanţii ei, sigur, se vor frige. Aşa cum au păţit-o şi sindicatele din sistemul de învăţământ. Şi ele extrem de divizate şi dezbinate. Atât de mult încât nici nu se mai ştie care fac blatul cu Puterea şi care nu. Dacă profesorii din învăţământul universitar de stat au intrat în grevă generală timp de o lună e grav. Rămâne de văzut ce reacţie va avea mişcarea studenţească reunită. După modelul lor, al studenţilor, n-ar fi rău ca şi mişcarea sindicală din România să se unească. Atunci ar dispărea nişte posturi de lideri sindicali care taie frunză la câini, fiind acuzaţi a fi cozi de topor ale Puterii. Iar greva generală ar fi, totuşi, posibilă! Până acum, în 20 de ani, totul în România s-a luat cu forţa şi s-a redistribuit politic. Uneori, mai cu perdea. Doar din 2005 încoace, încălcarea legii a devenit literă de lege a portocaliilor. Iar unul care le ştie pe toate, inclusiv dosarele adversarilor politici, practic tot ce mişcă-n ţara asta, aruncă vina din domeniul Finanţelor exact pe neisprăvitul de ministru şi mediocru inginer siderurgic Pogea, un subaltern al lui Adriean Videanu, la MARMOSIN, pe care chiar el – Zeus – l-a instalat la cârma MF.

Salutară este radicalizarea discursului liderului PSD, Victor Ponta, bărbat politic ce luptă frontal cu camarila Băsescu-Boc. Doar prin schimbarea acestora se mai poate reinstaura legea şi s-ar face dreptate în ţara asta. Care nu-i doar a lui Zeus, ci este şi a noastră. La câte promisiuni şi minciuni asistăm, nu mai avem nici un dubiu, singura salvare este GREVA GENERALĂ!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here