Sfaturile polițiștilor pentru a nu deveni victimele unor infracțiuni

999

Hoții s-au specializat din ce în ce mai mult și vă pot lăsa fără lucrurile de valoare. În acest sens, poliștiștii oferă sfaturi pentru a nu deveni victimele unor astfel de infracțiuni. ,,Nu primiţi persoane străine în curtea sau locuinţa dvs. Este de preferat ca acestea să aştepte la poartă sau la uşă, timp în care acestea să fie chiar încuiate. Nu daţi informaţii legate de sumele de bani pe care le deţineţi, bijuterii, conturi sau depozite bancare, mai ales când aceste solicitări vă sunt adresate prin telefon, indiferent de persoanele care pretind a cere aceste informaţii! Foarte important! Poliţiştii şi procurorii nu cer informaţii prin telefon, vă invită într-un cadru oficial! Nu primiţi bancnote, mai ales în valută, dacă nu aveţi posibilitatea de a le verifica autenticitatea. Nu vă lăsaţi păcăliţi să schimbaţi bancnote de valori mari (100- 200- 500 de lei). Acestea pot fi falsificate sau cei care vă cer să le schimbaţi urmăresc să observe unde sunt ţinuţi banii! Nu trimiteţi bani pentru rude, persoane din familie sau cunoscuţi despre care vi se spune că ar fi suferit vreun accident sau că ar fi produs vreun accident şi au nevoie de sume pentru ,,a aranja”.Nu daţi bani sau nu oferiţi coduri de reîncărcare telefonică pentru pretinse premii, indiferent de cât de mare vi se spune că ar fi câştigul. Câştigurile reale se pot verifica cu uşurinţă!Infractori ,,deghizaţi” bat la porţile oamenilor cu mai multe motive. Primul lucru pe care îl fac infractorii este cel de a bate la porţile potenţialelor victime.
Printre cele mai dese pretexte se numără:
-sunt vânzători ambulanţi şi oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.)
-solicită achiziţionarea unor produse obţinute în gospodăria proprie, în baza unor anunţuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi, ouă etc.)
-pretind că sunt reprezentanţi ai unor instituţii publice şi oferă diverse informaţii, ajutoare pentru bătrâni;
-solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică;
-alte ,,poveşti” menite a facilita interacţiunea cu potenţiala victimă şi comiterea infracţiunii;
Mare atenţie: Infractorii căută să observe unde sunt ţinuţi banii (corp de clădire, camera, locul în cameră, etc;), după care acţionează prin metode pe care le-au exersat înainte, distrag atenţia victimei şi, dacă reuşesc, sustrag în acel moment banii.
De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situaţii, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârşit în acele momente. Dacă nu reuşesc să comită furtul în acel moment, hoţii se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-şi finaliza acţiunea infracţională.Refuzaţi orice dialog cu persoane suspecte şi anunţaţi la 112 orice tentativă de fraudă!”, au transmis reprezentanții IPJ Gorj prin intermediul unui comunicat de presă.
A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here