Sfaturi pentru plantele din casă

519

sfaturiPune-i apă îndeajuns. Nu o uda în exces, fiindcă rădăcinile au nevoie şi de aer, nu doar de apă.
Nu uita să o „hrăneşti”. Alege ca îngrăşământ prafuri, granule, tablete sau lichide, însă asigură-te că acestea conţin azot, fosfaţi şi potasiu.

Cel mai uşor de folosit sunt îngrăşămintele lichide; nu trebuie decât să le cumperi şi să urmezi instrucţiunile de pe ambalaj.

Frunzele mari adună praf foarte repede. Şterge-le uşor cu o cârpă umedă, dar nu exagera, gândindu-te că trebuie să le lustruieşti, ca pe un obiect din casă. Poţi să alegi un material moale, precum bumbacul, din care să confecţionezi o lavetă speciala de şters plantele.
Curăţă planta de frunzele şi florile moarte. Astfel, planta va arăta mult mai bine, va avea un aspect sănătos, iar în timp vei constata, de asemenea, că majoritatea plantelor bine îngrijite vor produce puieţi.
Nici măcar plantele nepretenţioase nu pot supravieţui fără câteva lucruri de bază. Iată ce trebuie să ştii.
Asigură-le un ambient potrivit
Plantelor nu le plac temperaturile fluctuante, aşa că nu le aşeza lângă radiatoare şi nici într-o zonă unde este curent. Iarna, în nopţile geroase, ia-le de pe pervazurile ferestrelor.
Nu pune plantele direct în razele soarelui, decât dacă pe eticheta lor se specifică acest lucru.
Plantele de pe pervaz au tendinţa să crească spre lumină; ai grijă să le întorci mereu, ca să fii sigură că se vor dezvolta corect.
Ca regulă generală, plantele de casă cu multe frunze au nevoie de lumină multă, fără să fie însă aşezate direct în razele soarelui. Plantele cu frunze de diferite nuanţe au nevoie de mai multă lumină decât cele cu frunze verzi. Iar plantele care fac flori au nevoie de o anumită cantitate de lumină direct de la soare. Cele care secretă sucuri şi cactuşii au cea mai mare nevoie de lumină.
Nu muta brusc o plantă dintr-un loc în altul – fă acest lucru treptat, altfel planta va suferi în urma schimbării.
Acordă-le atenţie
Plantelor le place umiditatea. Ca să le-o oferi, ţine cont de:
Aşeză-le în camerele cu cea mai mare umiditate – bucătăria sau baia.
Grupează-le.
Umezeşte un pic frunzele folosind un recipient de spray umplut cu apă caldă. Nu face această operaţiune în lumina soarelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here