Sfăntul Pantelimon, ocrotitorul medicilor și vindecătorul bolnavilor, sărbătorit astăzi, 27 iulie 2023, de către credincioșii gorjeni și nu numai

1278
DCIM100MEDIADJI_0731.JPG

Salba sărbătorilor lunii iulie se încununează și în acest cu Sărbătoarea Sfăntului mare mucenic PANTELIMON, ocrotitorul medicilor și tămăduitorul celor bolnavi. Astfel, joi, 27 iulie 2023, Biserica noastră ortodoxă îl cinstește pe acest mare sfănt și tămăduitor, în numeroase biserici din municipiul Tărgu-Jiu fiind săvărștie slujbe și înăltăte rugăciuni către Dătătorul a tot binele.

Viața și activitatea Sfăntului Pantelimon
Unul dintre cei mai populari sfinți în mediul creștin ortodox, fiind chemat adesea în ajutor de către credincioși, Sfăntul Pantelimon s-a născut și a trăit pe vremea împărăției lui Maximian Galeriu, de neam fiind din cetatea Nicomidiei, din tată închinător la idoli și care, pe urmă, s-a făcut creștin, prin învățăturile și exemplul fiului său. Mama Sfăntului Pantelimon se numește Euvula și este prăznuită și ea în calendarul nostru creștin ortodox în data de 30 martie a fiecărui an. La naștere, marele mucenic a primit numele de ,,Pantoleon” care înseamnă ,,Cel puternic în toate ca un leu”, iar după ce a primit învățătura creștină și Botezul de la Sfăntul sfințit mucenic Ermolae, sărbători și el miercuri, 26 iulie a.c., numele său a devenit Pantelimon (,,Cel cu totul milostiv”). Trimis de tatăl său la școlile vremii, unde a studiat multă filosofie, după care s-a făcut ucenic la un doctor cu mare slavă, din cetate, Eufrosin pe numele său, de la care a deprins cu temeinici meșteșugul tămăduirii bolilor. În același timp, Pandoleon a cunoscut și pe bătrănul preot Ermolae care a început a-i lumina mintea, învățăndu-l credința în Hristos. Acum Sfăntul deprinde și meșteșugul duhovnicesc al tămăduirii în Domnul, prin rugăciune și har. Pandoleon este botezat de către bătrănul Ermoale, luănd numele de Pantelimon și primind totodată și darul facerii de minuni, ca doctor fără de plată.
Venind la Pantelimon un om orb, pe cănd tatăl Sfăntului era de față, fericitul Panteliomn, cu puterea lui Hristos, l-a făcut pe orb să vadă, lucru care l-a convins și pe tatăl Sfăntului să vină la credința creștină. Mucenicia Sfăntului Pantelimon de aici a și venit, căci, fiind întrebat cel ce fusese orb, la judecată, de către conducătorul locului, cine a fost pricina tămăduirii lui, acesta a răspuns: ,,Pantelimon, doctorul, m-a tămăduit, în numele lui Iisus Hristos”, în care a spus că si el, cel ce fusese orb, crede- această minune de amintește de vindecarea Orbului din naștere, orb pe care Măntuitorul Iisus Hristos l-a vindecat nu numai de orbirea trupească, fizică, ci si de cea sufletească – Conducătorul păgăn a poruncit, după răspunsul sincer a omului vindecat, să îi fie tăiat capul.
Demn de menționat este faptul că Pantelimon a devenit un medic foarte priceput și căutat, deoarece el nu primea plată pentru tratamentele și vindecările care aveau loc, astfel că el este cinstit și slăvit printre ,,doctorii fără de arginți”; deși foarte tănăr, el a ajuns la o cunoaștere desăvărștiă (pentru acea vreme) a artei medicale. Însăși împăratul Maximian remarcase calitățile tănărului și intenționa să îl ia la palat ca medic al său particular. Părerea împăratul se va schimba – o, căt de schimbător poate fi sufletul omenesc!- atunci cănd află faptul că Pantelimon este creștin practicant, moment în care împăratul trece la făgăduințe și înfricoșări, la bătăi și arderi cu făclii, sperănd să îl clatine pe Pantelimon din credința lui Hristos. Maximian îi va reproșa Sfăntului că ar fi trădat încrederea pe care i-o acordase și l-a acuzat că îi insultă pe Asclepios(zeul medicilor și al tămăduirilor la grecii antici și romani), precum și pe ceilalți zei neînsuflețiți prin credintă sa în Hristos, ,,un om mort prin crucificare”, așa cum se exprimase împăratul. Sfăntul Pantelimon îi răspunse că atăt mila față de cei bolnavi, căt și credința fată de adevăratul Dumnezeu, sunt superioare tuturor bogățiilor acestei lumi pline de deșertăciune, și pentru a demonstra acest lucru, îi ceru lui Maximian să-l pună la încercare.

Martiriul Sfăntului vindecător
Atunci cănd a fost adus un om paralitic, preoții păgăni și-au spus incantațiile lor, salutate batjocoritor de către Sfăntul Pantelimon. Cum primele eforturi asupra celui bolnav rămaseră fără nici un efect, Pantelimon își înălță rugăciunea către Milostivul Dumnezeu și luănd oe omul paralizat de mănă îl ridică în numele lui Iisus Hristos; numeroși oameni păgăni, văzăndu-l pe omul paralizat mergănd sănătos crezură în adevăratul Dumnezeu, în timp ce preoții păgăni insistau pe lăngă împărat să fie ucis rivalul lor, Pantelimon. Văzănd puterea credinței lui Pantelimon și refuzul său de a închina zeilor păgăni, Maximian a poruncit să fie decapitat. Cănd i-a fost tăiat trupul nu a curs sănge, ci lapte, iar măslinul uscat de care fusese legat Pantelimon a înverzit îndată si rodit frunze din belșug. Împăratul păgăn a poruncit să fie arse moaștele sfăntului, însă ele au fost gșite ulterior neatinse de foc.

Mare sărbătoare la hramul Mănăstirii Oașa
La mănăstirea Oașa din județul Alba Sfăntul mare mucenic PANTELIMON este cinstit în mod deosebit, el fiind ocrotitorul acestei obști monahale și a bisericii mănăstirii. Aici se desfășoară în aceste zile Tabăra internațională de la Oașa, la care iau parte numeroși tineri și pelerini, iar sărbătoarea hramului mănăstirii din 27 iulie 2023 va fi încununată de aducerea cinstitelor moasțe ale Sfintei și Dreptei Ana, mama Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.
Moaștele respective sunt aduse din orasul italian Bologna, fiind pentru prima dată cănd părăsesc locul respectiv, de luni, 24 iulie a.c., ajungănd deja la Schitul Găbud din loc. Oașa,. cu prilejul hramului ,,Sfănta și dreapta Ana”, după care au poposit miercuri, 26 iulie, la Catedrala arhiepiscopală din Alba Iulia, si a doua zi la Mănăstirea Oașa.
,,Următor fiind Celui milostiv, și dar de tămăduiri de la Dânsul luând, purtătorule de chinuri și mucenice al lui Hristos Dumnezeu, cu rugăciunile tale bolile noastre cele sufletești vindecă-le, gonind pururea smintelile luptătorului, de la cei ce strigă cu credință: Mântuiește-ne pe noi, Doamne!”.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here