Seniorii gorjeni vor avea prioritate

293

06pensionariVârstnicii din Gorj şi din toată ţara nu vor mai fi nevoiţi să stea la cozi. Un proiect de lege, iniţiat de senatori social-democraţi şi conservatori, privind „acordarea de prioritate” vârstnicilor, se află în dezbatere.

Se pare că lipsa de educaţie a românilor i-a determinat pe Mircea Geoană şi Dan Voiculescu să legifereze prioritatea la cozi a seniorilor din România.

Iniţiatorii acestui proiect de lege au avut un motiv temeinic când l-au conceput. Aceştia susţin că „persoanele cu vârsta de minimum 70 de ani reprezintă o categorie socială acut defavorizată”, insuficient respectată de restul cetăţenilor. Astfel, pentru a beneficia de privilegiile prevăzute de legea aflată în discuţie, nu este suficient ca bătrânul să aibă 69 de ani şi 11 luni. Trebuie să fie trecut de 70 de ani, obligatoriu.
Prioritate peste tot
Dacă proiectul va primi voturile necesare şi va deveni lege, seniorii vor avea prioritate la asistenţă în unităţile medicale, atât publice, cât şi private. De asemenea, vor avea întâietate în privinţa accesului la serviciile furnizate de funcţionarii publici. Mai mult, vârstnicii ar urma să aibă şi dreptul de „a achiziţiona, cu prioritate, orice bun sau serviciu public, sau privat, furnizat de agenţii economici români sau străini”. Aşadar, dacă ne aflăm la coadă la gogoşi ori covrigi şi apare un bătrân, potenţial client, trebuie să-i facem loc în faţă.
Gorjenii împărţiţi în două tabere
Prin intermediul mass-mediei a ajuns la urechile gorjenilor intenţia senatorilor de a legifera „prioritatea vârstnicilor”. A apărut, totodată, o separaţie a acestora, împărţindu-se în două tabere. „De regulă le dau prioritate la bătrâni, indiferent câţi ani au. Pur şi simplu mă gândesc că voi ajunge şi eu ca ei şi îi las să treacă în faţa mea”, declară Claudia Popescu, o domnişoară din Târgu-Jiu. Opinia ei este împărtăşită de mai mulţi tineri gorjeni, care consideră că ţine de bunul simţ, dar şi de „cei şapte ani de-acasă”, să acorde prioritate anumitor categorii privilegiate, precum bătrânii, gravidele, bolnavii sau chiar copiii.
Pe de altă parte, sunt şi voci care afirmă că „măsura este abuzivă. În primul rând, nu am de unde să ştiu câţi ani are bătrânul; îi cer buletinul ca să văd dacă are 70 împliniţi? Şi apoi, să ştiţi că sunt şi mulţi vârstnici care n-au ce face acasă şi preferă să încurce lumea. Am întâlnit, de exemplu, la Finanţe, sau la alte ghişee din instituţii publice, bătrâni care stau acolo doar pentru o întrebare banală. Sunt într-adevăr şi cazuri care merită prioritate, dar acelora le-o acordăm şi fără lege”, afirmă Ion I., patron din Târgu-Jiu. Iată aşadar, că populaţia nu împărtăşeşte gândurile şi dorinţele senatorilor social-democraţi şi conservatori.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here