Senatorul Cârciumaru susține tinerii din mediul rural

487

Preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi organizare a teritoriului, senatorul Florin Cârciumaru, a acordat raport favorabil proiectului de lege privind modificarea Legii 350/2006, Legea tinerilor. Proiectul îşi propune modificarea Legii tinerilor astfel încât, în toate localităţile din România, activitatea de tineret să poată fi susţinută de către Consiliile locale.

 

Senatorii din Comisia pentru administraţie publică şi organizare a teritoriului al cărei preşedinte este Florin Cârciumaru susţin că este nevoie de aceste modificări aduse la art.28 din Legea 350/21 iulie 2006, întrucât, în prezent, pot aloca bani doar Consiliile Judeţene şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ. Parlamentarii iniţiatori sunt de părere că actuala formă de lege este discriminativă pentru localităţile care nu sunt municipii reşedinţă de judeţ şi nu pot constitui un buget destinat activităţilor de tineret. Legislaţia actuală permite doar alocarea de fonduri în bugetele locale numai pentru activităţile sportive şi cultural-educative, dar nu şi pentru fondul destinat activităţilor de tineret. Lipsa fondurilor în localităţile mai mici este un fapt, care, indirect, îi face pe tineri să părăsească teritoriul natal imediat după terminarea studiilor din cauza lipsei de oportunităţi de dezvoltare personală şi profesională. Pe termen lung, exodul tinerilor duce la o economie locală subdezvoltată, au mai motivat senatorii în Comisia pentru administraţie publică şi organizare a teritoriul prezidată de senatorul Florin Cârciumaru, preşedintele Organizaţiei Judeţene a PSD Gorj.   Senatorii consideră că acest fond destinat activităţii de tineret se poate utiliza pentru finanţarea activităţii de tineret a structurilor neguvernamentale de utilitate publică de tineret şi pentru tineret, dar şi a unor activităţi de tineret de interes local, stabilite prin consultarea fundaţiilor judeţene pentru tineret, respectiv a  Municipiului Bucureşti, precum şi a organizaţiilor neguvernamentale de tineret de pe raza unităţii administrativ- teritoriale respective.

Lipsă acută
Preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi organizare a teritoriului, senatorul Florin Cârciumaru, a fost de acord cu propunerea legislativă, liderul social-democrat de la Gorj confruntându-se, de asemenea, în perioada în care a fost primar al municipiului Târgu Jiu, cu o lipsă acută a fondurilor pentru implementarea activităţilor de tineret. În Programul legislativ al Guvernului României pentru perioada 2017-2020 este inclus un proiect amplu dedicat Legii tineretului, Partidul Social Democrat supunând deja, în dezbatere publică, mai multe amendamente în cauză. PSD dorește unificarea și clarificarea legislației în domeniul tineretului pentru asigurarea coerenței legislative și pentru reunirea în cuprinsul unei legi cadru a prevederilor generale în domeniul tineretului.  Guvernul PSD își propune ca minim 25% din fondurile destinate activității de tineret să fie utilizate pentru programe adresate mediului rural, pentru a încuraja dezvoltarea tinerilor din zone defavorizate. În cazul în care nu există inițiative de activități de tineret în mediul rural, sumele se realocă celor din mediul urban.
A.STOICA

 

1 COMENTARIU

  1. Cu condiția ca tinerii să aibă peste 75 de ani și să voteze partidul roșu?! Pe cine prostiți voi cu realizările mărețe ale bravului conducător? A îndopat 17 ani la votacii pensionari, iar acum fâsâie agenda prin casa lui ceaușescu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here