Șefa juriștilor din CEO, plătită cu aproape 12.000 de lei, lunar, are nevoie de avocați!

5280

De-a lungul timpului, presa a scris mereu despre faptul că mai toate procesele sunt pierdute „cu brio” de către Complexul Energetic Oltenia și, direct sau mai voalat, s-a făcut trimitere la „legalitatea” deciziilor companiei energetice sau la „competențele” juriștilor ,,furajați” consistent, invers proportional cu ,,performanțele” profesionale. Cristina Maria Măceșanu este directorul Direcției Legislație și Guvernanță Corporativă din CEO sau, mai puțin pretențios, șefă peste juriștii companiei. De curând, pe portalul instanțelor de judecată șefa juriștilor din CEO apare ca parte într-un proces intentat chiar de CEO și, culmea, șefa juriștilor nu se poate apăra singură, ci, dimpotrivă, are nevoie de avocat care s-o apere! Să fie ăsta răspunsul la întrebarea „de ce nu câștigă CEO procesele”?

Dacă la CEO s-ar aplica Legea societăților comerciale, atunci Cristina Maria Măceșeanu, directorul Direcției Legislație și Guvernanță Corporativă, ar fi fost suspendată de drept, așa cum arată actul normativ: ,,Dacă acțiunea se pornește împotriva directorilor, aceștia sunt suspendați de drept din funcție până la rămânerea definitivă a hotărârii”, altfel, rămâne în discuție nedemnitatea invocată în Legea privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic și în statutul profesiei. Concret, pe rolul Tribunalului Gorj există un proces, având ca obiect ,,acțiune în răspundere patrimonială”, iar șefa juriștilor din CEO este chemată în garanție. Cristina Maria Măceșanu deține această funcție din ,,octombrie 2020” sau din ,,septembrie 2021”. Nu e clar, pentru că nici domnia sa nu s-a decis, încă, în CV-ul postat pe siteul companiei. Șefa juriștilor are un salariu net, lunar, de 11.750 de lei, însă nu se poate apăra singură în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Gorj și și-a angajat avocat.
În ultimii ani, juriștii CEO au fost contestați, constant, ba pentru lipsa de professionalism, ba pentru legăturile lor cu persoane influente din spectrul politic local. Cel puțin la fel de interesant este că, indiferent de autoritățile de control care s-au perindat pe la CEO, nicio măsură n-a vizat juriștii! Au fost trimiși în judecată, destituiți, sancționați salariați din toate categoriile profesionale, mai puțin juriști. Și asta în condițiile în care nu există document care să nu fie vizat ”pentru legalitate” de juriști. Dar și acest aspect are o explicație, după cum invocă majoritatea celor expuși la controale: „cârdășia” juriștilor cu autoritățile de control.
George Constantin

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here