Se caută 6 voluntari pentru continuarea reabilitării Culei Crăsnaru!

768

Asociația Ambulanța pentru Monumente face un apel public pentru găsirea a șase voluntari care să se ocupe de continuarea lucrărilor de reabilitare ale Culei Crăsnaru din satul Groșerea, comuna Aninoasa.

,,Ne reîntoarcem pe șantier la cula de la Groșerea în perioada 16-22 octombrie. Avem nevoie de șase voluntari. Avem de terminat de montat treptele la scarș, de zidit si de făcut plafonul de la nivelul doi. Așteptăm înscrieri la numărul de tel 0722.662.022 sau la adresa de email asoc.inimaolteniei@gmail.com”, au transmis membrii Asociației Ambulanța pentru Monumente. La începutul lunii august, voluntarii Ambulanței pentru Monumente au demarat lucrările de reabilitare ale Culei Crăsnaru, care se afla într-o stare avansată de degradare.
Inițial a fost dat jos vechiul acoperiș al culei și s-au început lucrările la șarpantă.
De asemenea, lucrările au implicat refacerea integrală a doua arce și a unei coloane.
Obiectivul final este salvarea de la pieire a culei și oprirea stării de degradare a acestui obiectiv. Cea mai mare parte dintre voluntarii care s-au implicat până acum în reabilitarea Culei Crăsnaru au fost studenți la facultăți de arhitectură sau de construcții, precum și meseriași în arta lemnului.
Cula Crăsnaru este construită din cărămidă, cu ziduri groase, are forma unui turn și este compusă din parter plus două etaje. O scară interioară face legătura între cele două etaje superioare și cerdacul aflat pe fațada către râul Gilort. La ultimul etaj, este un balcon din lemn cu rol de apărare. Monumentul a fost ridicat în secolul al XVIII-lea de către Cocoș Crăsnaru și refăcut la 1801, după un atac al turcilor, de Barbu Cocoș, fiul ctitorului, strămoșul pe linie feminină al Crăsnarilor din secolele XIX-XX, foști proprietari ai culei. Cula a fost restaurată între anii 1960-1970, au fost refăcute vechile metereze, multe din ele transformate în ferestre, după planurile arhitectului Iancu Atanasescu, iar în interior s-a amenajat un muzeu etnografic, care a funcționat până în 1990.

Asociația a fost premiată
Săptămâna trecută, Ambulanța pentru Monumente a obținut Marepe Premiu al Bienalei Naționale de Arhitectură.
Ambulanța este o soluție originală pentru salvarea patrimoniului arhitectural ce a devenit un model european și a adus României un prestigiu deosebit în domeniu, pentru că a reușit să adune în jurul prețuirii patrimoniului comunitatea academică, profesională, resursele și energiile locale și nationale. Astfel s-au salvat de la prăbușire peste 100 de monumente și s-a mobilizat forța și energia a peste 500 de voluntari. Sufletul ambulanței sunt Veronica și Eugen Vaida. Premiul a fost înmânat de Ministrul Culturii, Raluca Turcan.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here