Scurgere radioactivă la o centrală din Japonia

434
ScurgereO mică scurgere radioactivă a fost detectată la o centrală nucleară din centrul Japoniei, afectată de un seism puternic săptămâna trecută.Chubu Electric Power, care deţine centrala, crede că aerul evacuat printr-o conductă a unui reactor oprit în prezent de la centrala Hamaoka prezintă o radioactivitate „puţin mai ridicată decât normal”. Compania a dat, însă, asigurări că nivelul evaluat este mult mai mic decât nivelul reglementar şi nu reprezintă niciun pericol pentru sănătate.

Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs în 11 august în Oceanul Pacific, la 26,8 kilometri adâncime şi la o distanţă de 30 de kilometri de coastele japoneze.
Chubu Electric Power nu remarcase iniţial nicio problemă la centrala sa, situată în apropiere de golful Suruga, din apropiere de epicentul seismului. Dar, după mai multe teste, a anunţat joi că a detectat reziduuri radioactive în filtrele unei conducte de evacuare. Compania verifică în prezent dacă această anomalie a fost produsă de seism.
Aproape lipsită de resurse naturale, Japonia produce 25%, până la 30% din necesarul său de energie electrică în centralele nucleare.
Arhipelagul nipon se află la intersecţia a patru plăci tectonice şi este afectat de 20% dintre cele mai violente cutremure înregistrate în lume, ceea ce îngreunează sarcina constructorilor şi proprietarilor acestor centrale.
Marius Becherete

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here