Şcolile din Târgu-Jiu, pregătite pentru primirea elevilor

309

scoliCele 53 de unităţi din municipiul Târgu-Jiu din învăţământul liceal, gimnazial şi preşcolar îşi vor deschide luni, 12 septembrie, porţile pentru elevi. Acestea sunt pregătite pentru noul an şcolar, lucrările de reparaţii încheindu-se, zilele acestea fiind destinate curăţeniei.

Programul de reparaţii derulat pe perioada vacanţei de vară la unităţile de învăţământ din municipiul Târgu-Jiu a fost încheiat, în această perioadă efectuându-se numeroase lucrări. „Putem spune că programul lucrărilor de reparaţii şi igienizări la unităţile şcolare din municipiu, derulat pe perioada vacanţei de vară, a fost finalizat. La cea mai mare parte a unităţilor şcolare deja s-a făcut şi curăţenia, şi urmează ca în aceste zile la unităţile unde au fost lucrări mai ample, să se facă ultimele finisaje. Noi derulăm programul de reparaţii pe întregul an, însă pe perioada vacanţei de vară s-au derulat cea mai mare parte a lucrărilor. Din cele 53 de unităţi de învăţământ, la toate au fost executate micile reparaţii curente, reviziile la instalaţiile sanitare, electrice, de gaze şi termice, iar la circa 30 dintre ele au fost derulate lucrări mai ample de modernizare, reabilitări săli de sport, cămine – internat, cantine, interioare a sălilor de clasă şi a holurilor, extindere a unor spaţii destinate grupurilor sanitare, refacere a pardoselilor”, a declarat Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

Corpuri noi până în 2012

raul chiriacConcomitent cu programul de reparaţii, tot în această vară s-au definitivat şi lucrările de investiţii privind completarea sistemelor de încălzire cu sisteme de încălzire ce utilizează energia solară, respectiv montarea de panouri solare la opt unităţi de învăţământ. Conform autorităţilor locale târgujiene, ele au fost puse în funcţiune astfel încât în această perioadă vor furniza integral apa caldă menajeră. „Vom continua cu lucrările până la finele anului. Avem în plan definitivarea unui nou corp al Grădiniţei Nr. 13, ce va fi o clădire parter cu două etaje care va asigura un număr de şase grupe pentru copiii preşcolari. Dorim ca această locaţie să fie dată în folosinţă până la sfârşitul anului. De asemenea, în prezent, se derulează la Ministerul Dezvoltării prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, procedurile de achiziţie pentru cinci noi creşe din municipiu, locaţii stabilite la solicitarea noastră în cinci zone din oraş astfel încât să cuprindă toate zonele în conformitate cu perspectivele de dezvoltare şi cu solicitările avute până în această perioadă. Şi la Ministerul Educaţiei se derulează procedura de achiziţie pentru cinci grădiniţe, una amplasată în zona Narciselor, o alta în Debarcader, şi restul de trei sunt extinderi ale unor actuale grădiniţe”, a precizat Raul Chiriac.

Costuri de 100 de miliarde

Şeful Serviciului Investiţii a mai spus că toate cele 53 de unităţi şcolare au autorizaţie sanitară, iar printr-o dispoziţie a primarului s-a decis ca fiecare unitate de învăţământ din municipiu să aibă un reprezentant al Primăriei, care, împreună cu conducerile unităţilor în cauză, să ia măsurile necesare astfel încât să nu fie probleme cu începerea anului şcolar şi desfăşurarea corespunzătoare a orelor de curs. „Din bugetul local alocat pe tot anul pentru capitolul învăţământ, 50 de miliarde de lei vechi au fost alocaţi pentru reparaţii, întreţineri, igienizări, şi 50 de miliarde ROL pentru lucrările de investiţii, co-finanţările la lucrările care se finanţează din fondurile guvernamentale. Costurile lucrărilor aferente programului desfăşurat pe perioada vacanţei de vară se ridică la circa 25 de miliarde ROL”, a mai spus şeful de la Investiţii, Raul Chiriac.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here