Şcolile din mediul rural, pregătite pentru iarnă

330

Elevii din mediul rural vor învăţa în clase încălzite corespunzător, pe parcursul întregului sezon rece. În comunele gorjene, pregătirile pentru iarnă s-au făcut deja. În localităţile unde unităţile de învăţământ au sisteme de încălzire pe lemne sau cărbune s-au pregătit stocurile necesare pentru această iarnă, iar acolo unde încălzirea este asigurată prin intermediul centralelor pe gaze s-au făcut reviziile, astfel încât, la această oră, totul este pregătit pentru asigurarea căldurii în sălile de clasă.

Deşi mai este aproape o lună şi jumătate până la debutul sezonului rece, primarii gorjeni au vrut să se asigure, din timp că elevii şi preşcolarii nu vor avea de suferit din cauza frigului. Astfel, până la această oră s-au luat toate măsurile pentru garantarea unor condiţii termice optime în şcoli şi grădiniţe. “Pe raza comunei noastre funcţionează patru unităţi de învăţământ, şcoli şi grădiniţe, în cadrul cărora sunt şcolarizaţi aproximativ 200 de copii. Toate unităţile sunt încălzite cu ajutorul centralelor pe gaze; până la această oră s-au făcut reviziile şi totul este pregătit pentru asigurarea căldurii în sălile de clasă”, a declarat Gheorghe Corbeanu, primarul comunei Godineşti. Cu centrale pe gaze se încălzesc şi unităţile de învăţământ din Leleşti şi Bustuchin. Ion Ciocea, edilul din Bustuchin a spus că “pe raza comunei sunt cinci şcoli, 6 grădiniţe, Grădiniţa cu Program Prelungit şi Grupul Şcolar, toate cu încălzire asigurată de centrale pe gaze, exceptând o grădiniţă care are centrală pe curent electric. S-au efectuat verificări şi probe la toate şcolile, luându-se măsurile necesare asigurării căldurii în clase, pe timpul iernii”. La Căpreni, trei unităţi de învăţământ au centrale pe gaze, iar în una încălzirea se face cu lemne. “Noi avem centrale pe gaze în trei unităţi de învăţământ, iar la Bulbuceni încălzirea se face pe lemne. Avem stoc de lemne asigurat, astfel că cei 258 de elevi şi preşcolari vor avea condiţii foarte bune şi în acest an”, a menţionat Emil Cătănoiu, primarul comunei Căpreni.

Stocuri de lemne la Polovragi şi Slivileşti
La nivelul judeţului nostru există şi comune unde şcolile şi grădiniţele încă mai au sobe pe lemne, sau centrale pe cărbune ori pe lemne. În aceste localităţi s-au făcut pregătirile necesare, lucru confirmat de primari. “Noi avem cinci unităţi de învăţământ, la care învaţă peste 280 de copii. Pentru iarnă ne-am pregătit cum se cuvine; lemnele le-am adus încă din luna august, iar la ora actuală ele sunt tocate şi depozitate în magazii. Avem şi cărbune, deci suntem asiguraţi pentru acest sezon, indiferent cât de grea ar fi iarna”, a precizat Ştefan Făsuiescu, primarul comunei Polovragi. Şi Sorin Bucurescu, edilul comunei Slivileşti a făcut toate demersurile pentru a asigura încălzirea sălilor de clasă ale celor opt şcoli şi grădiniţe. “Noi luăm, de regulă, câte 3-4 metri cubi de lemne şi cărbune de fiecare sobă. Şi în acest an ne-am pregătit corespunzător şi pot să spun cu certitudine că cei aproximativ 250 de copii care învaţă pe raza comunei noastre nu vor suferi de frig nici în această iarnă”, a declarat Bucurescu. În toate localităţile din judeţul nostru s-au luat măsuri pentru asigurarea unor condiţii optime pentru elevi şi preşcolari, astfel încât ei să poată merge la şcoală şi grădiniţă, fără teama că se vor îmbolnăvi din cauza frigului.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here