Scandalagii, daţi afară de la liceul din Tismana

334

Doi elevi de la Grupul Şcolar Tismana şi-au pierdut calitatea respectivă după ce au fost exmatriculaţi de conducerea unităţii de învăţământ, ambii fiind implicaţi într-un incident ce a avut loc la o oră de limba engleză.

Profesoara care preda la clasa a XII-a, Crenguţa Ciobanu, i-a atras atenţia unuia dintre scandalagii că nu are voie să asculte muzică în timpul orei sale. Elevul a reacţionat cu o violenţă verbală pe care profesoara nu o aştepta, ea fiind înjurată şi umilită de vorbele ce i-au fost adresate, în faţa cuvintelor vulgare ce-i erau adresate putând doar să spună că va propune exmatricularea celui în cauză.
Conflictul nu s-a aplanat însă nicio clipă, iar în „ajutorul” elevului dezinteresat de limba engleză a sărit un alt amic de-al acestuia, care a scos un spray iritant cu aromă de ardei iute, în scurt timp elevii începând să plângă şi să le curgă nasul. Cu toţii au început să iese din clasă în grabă mare, cu batistele la nas, profesoara de engleză deschizând geamurile pentru a aerisi clasa, înainte de a ieşi şi ea afară cu ochii în lacrimi. Femeia s-a dus apoi la cancelarie şi acolo a povestit ce a păţit, conducerea liceului propunând imediat excluderea celor doi elevi.
Propunerea respectivă a fost votată de toţi dascălii care aveau competenţa legală să ia o asemenea decizie. Fiecare dintre ei avea probleme cu elevii scandalagii, cei doi având oricum nota şase la purtare pe primul semestru. Grav este că incidentul are loc la un liceu în care elevii care reuşesc să promoveze examenele de bacalaureat sunt extrem de puţini spre zero, în ultimii ani, decizia de excludere de acum fiind susţinută ferm şi de inspectorul şcolar general Ion Işfan. „Este un comportament de netolerat şi cei de la Tismana au luat decizia de exmatriculare a celor doi elevi, cu care sunt şi eu de acord, mai ales că ambii aveau notele deja scăzute la purtare până la nota 6. Ei i-au spus doamnei profesoare de limba engleză că nu pot fi exmatriculaţi indiferent ce ar spune sau ar face, ceea ce nu este adevărat, ca dovadă că au şi fost daţi afară de la liceu”, a menţionat inspectorul şcolar general al judeţului Gorj.
Cei doi elevi nu au nicio posibilitate de a contesta decizia luată împotriva lor, ei putând să se înmatriculeze din nou în clasa a XII-a în viitorul an şcolar, dar la o altă unitate de învăţământ decât cea de la care au fost excluşi. Ambii elevi exmatriculaţi au fost audiaţi şi la Poliţie în urma incidentului reclamat de conducerea şcolii, fiecare dintre ei fiind amendat cu câte 1000 de lei pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here