Șase serii de tineri din străinătate, în tabăra de la Săcelu, prin ARC 2019

915

Centrul de Agrement Săcelu a dat startul programului Tabăra ARC 2019. Prima serie de tineri din Bulgaria și Spania și-au încheiat, ieri, periplul, urmând ca în aceste luni un număr total de șase serii să ajungă în Gorj.

Într-o atmosferă plină de voie-bună şi energie, ediţia 2019 a programului de tabere ARC, organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului, a fost lansată, sâmbătă, în toate cele patru centre de agrement care vor primi anul acesta copii din diaspora şi din comunităţile istorice.
A fost pentru prima dată când lansarea a avut loc simultan în toate cele patru centre – la Sulina, judeţul Tulcea, la Oglinzi, judeţul Neamţ, la Căprioara, judeţul Hunedoara şi la Săcelu, judeţul Gorj.

Intră seria a doua, la Săcelu
,,Prima serie de tineri noi am primit-o încă de săptămâna trecută și astăzi (n.r. ieri) vor pleca. Este vorba despre tineri din Spania și Bulgaria care au fost cazați la Centrul de Agrement Săcelu. Aceștia au fost în excursii la Muzeul Satului de la Curtișoara, pe Defileul Jiului, dar și la Mănăstirea Lainici. Urmează ca acum să primim a doua serie. În total, vor fi șase serii care vor ajunge la Centrul de Agrement Săcelu prin programul de tabere ARC 2019”, a declarat Cosmin Bican, reprezentant al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Gorj.
Lansarea din week-end-ul trecut din toate cele patru tabere a fost o ocazie ca tinerii şi copiii participanţi să îşi demonstreze talentele artistice, sportive, precum şi cunoştinţele de limba română. Ei au găsit parteneri de activităţi în miniştrii şi oficialii locali care i-au vizitat şi care, spre surpriza lor, li s-au alăturat la atelierele de lucru, la fotbal, la volei şi chiar la plajă. O altă premieră este numărul record de participanţi, de peste 3.000 de copii şi tineri care, pe parcursul a 8 săptămâni, vor intra în contact cu tot ceea ce înseamnă România, tradiţia, cultura şi civilizaţia românească. În acelaşi timp, la ediţia 2019 participă copii români din state precum SUA, Germania şi Emiratele Arabe Unite.

Închiderea, pe 27 august
Taberele ARC vor fi organizate în perioada 1 iulie – 27 august 2019, în serii consecutive de câte 7 zile în Centrele de Agrement din Sulina, judeţul Tulcea, Oglinzi, judeţul Neamţ, Căprioara, judeţul Hunedoara, şi Săcelu, judeţul Gorj.
Anul acesta, la ediţia 2019 sunt aşteptaţi în taberele ARC peste 3.000 de copii şi tineri români din: Albania, Austria, Bulgaria, Canada, Cehia, Emiratele Arabe Unite, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Marea Britanie, Olanda, Republica Moldova, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii, Ucraina şi Ungaria.ARC este parte a Programului de Guvernare 2018-2020 şi face parte din pilonul Educaţie ,,Nicolae Iorga”, înscriindu-se în Planul anual de acţiuni proprii al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.Aflat la a 11-a ediţie, programul guvernamental ARC are drept obiective facilitarea interacţiunii şi a dialogului între cetăţenii şi etnicii români din diferite state. Până în prezent, conform MRP, 23.000 de elevi, tineri şi profesori, români din afara graniţelor ţării, au avut oportunitatea de a reveni acasă şi de a se reconecta cu România.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here