Sănătatea, de izbelişte!

331

Mi-au pătruns în urechi, de pe unde le Radio România Actualităţi, nişte veşti proaste. Sigur, că aş dori să vă dau numai ştiri care să vă mai ridice moralul şi aşa scăzut din pricina crizei. Risc să le comentez, întrucât aşa mi se pare că-i mai bine. Să tragem împreună semnalul de alarmă.

Şi asta cu atât mai mult cu cât luni însuşi primul ministru, Victor Ponta, preşedinte PSD şi copreşedinte al USL, recunoştea: „Îmi doresc o reformă în Sănătate, situaţia este proastă.” Mie mi se pare de bun augur această apreciere şi, la fel, aş fi preferat un ministru al Sănătăţii din partea social-democraţilor. Nu că actualul ministru al Sănătăţii, liberalul Eugen Nicolaescu, nu s-ar pricepe. Căruia i-aş reproşa că prea adeseori se grăbeşte şi face declaraţii pripite, pe care ulterior le retrage, recunoscând că n-au fost discutate la nivelul Guvernului. Şi, cu siguranţă, insuficient analizate. Nici pentru prezent, dar nici ca perspectivă a efectelor.
Nu-l cunosc personal pe prof.univ.dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor pe ţară. Mă leagă o simplă şi mai veche amintire, din vremea studenţiei. Eu la Cluj-Napoca, domnia sa la Iaşi. Ambii fiind colaboratori ai revistei „Viaţa Studenţească”, o „facultate pentru toate facultăţile”, cum îi plăcea s-o spună Redactorul şef de atunci, poetul Niculae Stoian, un tătic într-ale gazetăriei în ceea ce mă priveşte pe mine. Dar şi pe mulţi alţii. Ei bine, în 1972, la toţi absolvenţii muşcaţi sau atinşi de boala gazetăriei ne-a dedicat o pagină cu fotografiile fiecăruia, plus o mică prezentare. Şi îl cred un om teribil de serios. N-a vrut în presă, alegându-şi o carieră universitară în domeniul medicinii.
Spusele preşedintelui Colegiului Medicilor pe ţară, prof.univ.dr. Vasile Astărăstoaie, adevereau că membrii acestei organizaţii profesionale ameninţă ca, din vară, să treacă la proteste organizate, mitinguri şi chiar să încerce blocarea sistemului sanitar. În plus, preşedintele Colegiului Medicilor mai declara – repet, la Radio România Actualităţi – „că primul ministru Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu se înţeleg foarte bine când e vorba să nu dea bani la Sănătate.”
Acum eu nu bag mâna-n foc că ar fi chiar aşa, dar mai ales după ce Traian Băsescu îi îndemna pe medici să plece peste hotare nici nu pot fi încântat. Dimpotrivă!
Ion Predoşanu

P.S. În editorialul de ieri s-au mai strecurat şi greşeli. Unele reale, altele inventate. Se ştie că „numai prostul moare de grija altuia!”, cum zice cu duritate o vorbă populară. Ca umil apărător al limbii române, atâta cât pot, am scris intenţionat „şoul politic”, folosind, ca şi acum, ghilimelele de rigoare. Multe cuvinte preluate din alte limbi au pătruns şi-n dulcea limbă română. Se ştie (de către cine cunoaşte!) cât de scrupuloşi sunt francezii. În Franţa, legislaţia protejează limba franceză de invazia englezismelor. Şi nouă ne place să ne considerăm francofoni. Iar eu îi admir pe francezi. Nu credeţi că merită? (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here