S-a votat şi la Penitenciarul Târgu-Jiu!

590

În cadrul scrutinului electoral de ieri pentru trimiterea în Parlamentul României pentru următorii 4 ani a deputaţilor şi senatorilor de Gorj, şi-au spus cuvântul şi o parte dintre deţinuţii custodiaţi de Penitenciarul Târgu-Jiu.

Conducerea Penitenciarului Târgu-Jiu s-a gândit şi la deţinuţii cu drept de vot din cadrul unităţii astfel că cei care au dorit să-şi exercite acest drept şi nu au avut diverse interdicţii s-au adresat şefilor în vederea punerii la dispoziţie a unei urne speciale. “Din numărul total de 455 de deţinuţi custodiaţi de Penitenciarul Târgu-Jiu, 125 îndeplinesc condiţiile pentru a vota. Aici mă refer la cei care au un act de identitate valabil, au împlinit vârsta de 18 ani, au domiciliul în judeţul Gorj şi nu interdicţie de a-şi exercita dreptul de vot. Din cei 125 de persoane aflate în detenţie care puteau vota, 110 şi-au exprimat această dorinţă de a vota în cadrul alegerilor parlamentare din 11 decembrie. O comisie din cadrul secţiei de votare nr. 40 s-a deplasat la noi cu o urnă specială. Noi am amenajat în cadrul unităţii de detenţie un spaţiu în vederea derulării votului care a fost secret, la fel ca în fiecare secţie de votare din judeţ şi din ţară”, a declarat Lavinia Lupu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu.
La nivel naţional, peste 7.400 de persoane private de libertate aflate în cele 45 de unităţi de detenţie din România, şi-au exprimat dorinţa de a vota. În conformitate cu prevederile legale, persoanele private de libertate pot să-şi exercite dreptul de vot dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii: au vârsta de peste 18 ani, împlinită inclusiv în ziua alegerilor; posedă act de identitate valabil; sunt arestate în baza unui mandat de arestare preventivă, sunt condamnaţi definitiv sau se află în executarea unei măsuri educative privative de libertate, dar nu li s-a interzis exercitarea drepturilor electorale; au domiciliul sau reşedinţa pe raza judeţului în care se află unitatea de detenţie; au cetăţenia română; solicită în scris preşedintelui biroului electoral, prin intermediul administraţiei locului de deţinere, urna specială în vederea exercitării dreptului la vot.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here