Rusia vrea retragerea armelor tactice americane din Europa

407
piata-rosiePurtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Andrei Nesterenko, a declarat că armele nucleare tactice americane ar trebui retrase din Europa, relatează Itar-Tass.

„Problema dezarmării nucleare, inclusiv a armelor nucleare tactice, nu trebui abordată separat, ci în strânsă legătură cu alte tipuri de arme, inclusiv cu forţele armate convenţionale din Europa şi sistemele de apărare antirachetă”, a declarat el.
Rusia este fermă în afirmaţiile potrivit cărora armele nucleare ar trebui desfăşurate numai pe teritoriul unor state care posedă astfel de armament.
„În acest context, retragerea armelor tactice americane din Europa în Statele Unite ar fi binevenită. Aceasta ar trebui însoţită de o demolare completă şi ireversibilă a întregii infrastructuri care susţine amplasarea unor astfel de arme în Europa”, a declarat Nesterenko. Comentând recentele declaraţii ale miniştrilor de Externe suedez şi polonez, Karl Bildt şi Radoslaw Sikorski, care i-au cerut Moscovei să îşi retragă armele nucleare tactice de pe teritoriile ruse de la graniţa cu Europa, purtătorul de cuvânt al ministerului rus a declarat că „ar fi bine dacă autorii acestui articol ar fi mai expliciţi şi anume dacă opinia lor anunţă o schimbare în poziţia comună europeană şi pregătirea pentru un dialog mai apropiat şi mai deschis cu privire la toate aspectele securităţii europene”.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here