Rovinariul, un oraș în doliu

633

Zi tristă ieri la Rovinari, unde cei șase copii morți la începutul săptămânii alături de tatăl lor au fost înmormântați la cimitirul de la marginea orașului, sute de persoane conducându-i pe ultimul drum, în oraș fiind declarată zi de doliu. Localnicilor li s-au alăturat oameni din satele din apropiere, unii venind și de la distanțe mai mari, cu toții dorind să fie alături de mama celor șase frați.
Sicriele cu cele șapte corpuri neînsuflețite au fost depuse încă de marți la Catedrala Ortodoxă din centrul orașului, locașul de cult și curtea acestuia devenind ieri la prânz neîncăpătoare pentru mulțimea strânsă aici. Sutelor de localnici din Rovinari veniți la biserică li s-au alăturat oameni din satele învecinate, unii venind chiar și pe jos de la mai bine de 10 km sau cu mașinile personale pentru a participa la ceremonia religioasă. “De la Urdari am venit. Ne-am strâns mai mulți vecini și am zis să venim până aici ca să fim alături de mama copilașilor care au murit. Nu ne vine să credem nici acum că a fost posibil așa ceva. O asemenea tragedie, să moară șase copii dintr-o familie noi nu am mai pomenit”, a spus o femeie venită la Catedrala Ortodoxă din Rovinari.
Oamenii au adus coroane și buchete de flori, iar la ieșirea din biserică, după ce au trecut pe la căpătâiul celor morți, pentru a le aduce un ultim omagiu, au aprins lumânări. Numărul celor strânși în curtea catedralei a fost atât de mare încât autoritățile locale au mobilizat câțiva polițiști locali care au avut misiunea de a delimita un culoar prin care să poată fi scoase din biserică cele șapte sicrie și duse la o mașină care le-a transportat spre cimitir. Cortegiul funerar a făcut un tur al orașului, pe principalele străzi din Rovinari ieșind alte sute de persoane care au asistat, unele cu lacrimi în ochi, la trecerea acestuia. Oamenii au privit de pe margine slujbele religioase ținute de 15 preoți veniți din mai multe localități, în fiecare intersecție prin care cortegiul a trecut fiind pomenite numele celor decedați, preoții și mulțimea rugându-se pentru iertarea păcatelor.
Înhumarea celor șase copii și a tatălui lor s-a făcut într-o groapă comună, săpată în cimitirul de la marginea orașului, aceasta fiind compartimentată pentru fiecare persoană decedată. Rudele și preoții au așezat cu mare atenție fiecare sicriu în parte și crucea copilului aflat în sicriu, fiind evitate încurcăturile cu ajutorul anilor de naștere ai celor șase copii. Ceremonia de înmormântare s-a încheiat după ce un preot a aruncat cu lopata pământ pentru cele șapte sicrie puse în groapa comună, mulțimea venită la cimitir plecând acasă de abia în acel moment. Oamenii au aprins din nou lumânări aici și au aruncat flori peste morminte, după care s-au rugat ca astfel de întâmplări să nu mai aibă loc.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here