Record de sarmale omologat la Odorheiul Secuiesc

434

Un număr de 14 bucătari profesioniști au reușit la sfârșitul săptămânii trecute, la Odorheiul Secuiesc, să doboare recordul mondial de sarmale fierte în aceeași oală, asta după ce, luna trecută, și autoritățile din Târgu-Jiu au pus 10.000 de sarmale la fiert într-un vas în centrul municipiului. Bucătarii provin din Mureș și Covasna și au avut lângă ei un reprezentant oficial al Cărții Recordurilor, care a și omologat recordul lor, aceștia punând într-o oală special concepută pentru acest eveniment nu mai puțin de 27.104 sarmale.
În buna desfășurare a evenimentului s-au implicat echipe de voluntari din Brașov, Mureș, Covasna și Harghita, fiecare din cele 24 de echipe având sarcina de a împacheta în trei ore cel puțin o mie de sarmale. Miile de sarmale au fost puse într-o oală cu capacitatea de peste 4.500 de litri, condițiile igienice fiind respectate la maximum, mai ales că toate produsele fierte au fost donate ulterior căminelor de bătrâni și centrelor de copii din județele implicate în acțiune. Precedentul record, îi aparținea unui bucătar sârb, care a fiert 10.300 de sarmale într-o oală de aproape 1500 de litri.
Pentru a realiza recordul respectiv, organizatorii au folosit 780 de kilograme de carne, slănină afumată și simplă, precum și 156 kg de ceapă și 117 kilograme de orez. Cantitatea de varză murată a fost de trei tone, fiind asigurată de o firmă locală specializată în murături. În ceea ce privește condimentele, usturoi, boia, piper, cimbru și ce mai trebuie pentru ca sarmalele să fie cât mai gustoase, bucătarii au folosit peste 20 de kilograme, ei fiind convinși că recordul lor va dăinui ani de zile de acum încolo, prepararea unei cantități atât de mari presupunând nu doar costuri uriașe, ci și eforturi pe măsura dorinței organizatorilor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here