Cotele de inundaţie şi de pericol au fost depăşite la patru staţii hidrometrice de pe râul Jiu şi la o staţie hidrometrică de pe râul Jilţ, iar situaţia este atent monitorizată de către reprezentanţii “Apele Române”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei. Potrivit sursei citate, pe râul Jiu, la Staţiile Hidrometrice Filiaşi şi Rovinari s-a depăşit Cota de inundaţie, iar la Răcari şi Podari Cota de pericol. De asemenea, pe râul Jilţ, la Staţia Hidrometrică Turceni, s-a depăşit Cota de inundaţie.
Reprezentanţii ANAR şi echipele de intervenţie ale Administraţiei Bazinale Jiu sunt concentrate pe lucrările de apărare de pe sectoarele avertizate cu Cod Portocaliu şi Cod Roşu, pentru monitorizarea situaţiei şi intervenţii locale în vederea consolidării digurilor şi limitarea infiltraţiilor.
Administraţia recomandă populaţiei să urmărească atenţionările şi avertizările prezentate de mass-media, să evite activităţile în zona cursurilor de apă aflate sub avertizare şi să respecte indicaţiile reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
Hidrologii au instituit, joi, atât Cod Roşu, cât şi Cod Portocaliu de inundaţii pe râul Jiu, valabil, pe anumite sectoare, până în această seară la ora 20.00.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor /INHGA/, în intervalul orar 10.00 – 20.00, a fost instituit Cod Roşu de viituri pe râul Jiu, local la s.h. Răcari (raza judeţul Dolj). De asemenea, între aceleaşi ore, este valabil Codul Portocaliu de viituri pe râul Jiu, sector aval Răcari, judeţul Dolj, dar şi Codul Galben pe râurile din bazinele hidrografice: Trotuş, Putna, Râmnicu Sărat (judeţele Bacău, Harghita, Vrancea şi Buzău), Jijia curs superior şi mijlociu (judeţele Botoşani şi Iaşi), Bârlad superior (judeţele Iaşi şi Vaslui) şi pe râul Prut – sector amonte acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).
A.S.