Răspunsul ministrului Petcu la interpelarea deputatei Șarapatin: Ministerul Energiei permite valorificarea activelor CEO, în condițiile legii

441

Interpelarea deputatului PSD, Elvira Șarapatin, adresată ministrului Energiei, Toma Petcu, nu a rămas fără răspuns. Parlamentarul de Gorj a fost informat prompt în legătură cu situația activelor companiei de stat din județul nostru, răspunsul ministrului Petcu relevând că problema societății din Gorj nu va fi ignorată la vârful Guvernului. Potrivit lui Petcu, clarificarea situației activelor CEO solicitată de deputata Șarapatin ,,este o problematică mai recentă (..) care necesită soluționare”.

,,Având în vedere că CE Oltenia are în patrimoniu active care nu deservesc la realizarea obiectivului principal de activitate(non core business), unele dintre ele incluse în categoria activelor sociale(dintre acestea menționăm cimitire, biserici, vetre de sat, rețele de apă) conform legislației în vigoare și care incumbă cheltuieli de circa un milion euro pe an, la solicitarea Ministerului Energiei, societatea a încercat, să centralizeze și ulterior să identifice soluții pentru aceste active. Astfel, cea mai recentă informare primită de la CE Oltenia face obiectul analizei Ministerului Energiei, unde se dorește găsirea soluțiilor optime pentru rezolvarea acestei probleme cu luarea în calcul a tuturor implicațiilor economice, sociale și legale”, a transmis ministrul Energiei către deputata de Gorj. Petcu mai susține că transmiterea acestor active către UAT-uri se poate face numai cu acordul AGA, ori prin expropriere pentru cauza de utilitate publică și după o justă și prealabilă despăgubire.

Modificări legislative
Se mai subliniează, de asemenea, în răspunsul ministrului, că dacă CEO are drept de proprietate asupra acestor active pe care Elvira Șarapatin le vroia redate unităților administrativ teritoriale de pe raza cărora se află, situație în care compania se află, acestea pot fi valorificate conform legii. ,,Decizia finală, avându-se în vedere că este posibil să se implice inclusiv modificarea/completarea legislației incidente va fi luată de către Ministerul Energiei, în calitate de acționar și instituția publică implicată” se mai arată în document.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here