Cred că aceia dintre fermierii care tratează cu multă seriozitate activitățile agricole vor urmări cu mult interes articolele mele referitoare la agrometeorologie, considerând informațiile ce le voi transmite ca fiind de maxim interes, dar poate pe alții îi vor plictisi. Eu vă rog pe toți să le citiți cu destulă atenție, căci vă vor ajuta mult informațiile din ele, atât ca fermieri, cât și ca turiști sau simpli cititori. Deci, puțintică răbdare și atenție.
6.2.4. – Metode de a provoca ploaia
Încă din anii 1960 oamenii de stiință au căutat să combată grindina, să aducă ploaia când și unde trebuie, să abată fulgerele asupra unor zone lipsite de importanță sau dimpotrivă, asupra inamicului. Generic aceste tentative au fost denumite „bomba meteorologică”. Recent acest arsenal a fost îmbogățit cu „ raza morții” – laserul, cea mai teribilă creație tehnică. La început s-a recurs la inseminarea norilor cu cristale de iodură de argint pentru a transforma grindina potențială în ploaie. Acum se recurge chiar și la metode ale parapsihologiei sau ale energiilor înalte. De asemenea instalații se zice că dispun doar cinci țări, printre care China, Statele Unite ale Americii (vezi instalațiile HAARP din Alaska, și nu numai), Rusia (gândește-te la vremea frumoasă, de altfel nu prea specifică Rusiei, pe durata Campionatului Mondial de Fotbal), Norvegia etc. O fi bine, o fi rău ?. Vom trăi și vom vedea!
Semne de menținere și înrăutățire a vremii nefavorabile
1 – Dacă cerul a fost senin și la orizont apar nori albi, subțiri, în formă de fibre sau ramificați ca niște gheare la capete – în cel mult trei zile va ploua.
2 – Dacă soarele și luna se văd prin nori cu un cerc în jurul lor – vremea se schimbă în cel mult 2 zile.
3 – Când cerul este acoperit și sub pătura de nori cenușii apar nori mici și negricioși care se deplasează în direcție contrară vântului – ploaia va începe în câteva ore sau minute.
4 – Dacă în diminețile de vară observăm pe cerul albastru nori alungiți și cu benzi de ridicături pe ei – în după amiaza acelei zile vor apărea furtuni.
5 –Norii rotunjiți și grupați văzuți după amiaza – anunță furtună și vijelie.
6 – Dacă spre seară apar nori mici, cu reflexe roz sau verzi – urmează mai multe zile cu ploi mari.
7 – Când seara pe cer sunt tot felul de nori la diferite înălțimi – putem fi siguri că ploaia se va menține.
8 – Când cerul se înseninează seara, exceptând N – E orizontului care rămâne întunecat – e semn că timpul nu va fi frumos nici în ziua următoare.
9 – Dacă seara bancurile de nori sau ceață rămân pe vârfurile munților în loc să coboare – e semn că în ziua următoare va ploua.
10 – Dacă dimineața cerul este alburiu, aerul puțin încețoșat, vântul slab, soarele arzător – în după amiaza acelei zile va fi furtună.
11 – Dacă plouă mărunt și cerul se înseninează dimineața – după amiaza vom avea furtuni cu ploi repezi, însoțite de descărcări electrice.
12 – Dacă dimineața vântul bate tare, pe coasta muntelui într-o direcție, iar pe vârf în cea opusă – vremea se va strica repede.
13 – Dacă vremea este rea, iar vântul bate dinspre sud – această vreme rea va mai dura câteva zile.
14 – Dacă timpul este frumos, iar vântul bate din direcția NV – vremea se va strica în următoarele zile.
15 – Pe versanții sudici ai Carpaților Meridionali norii care vin din direcția E și SE – aduc ploi abundente și lungi, mai ales toamna și primăvara.
16 – Vremea rea este prevestită de unele plante, turme și animale sălbatice care se adăpostesc, se adună în cârduri, iar iarba se umple de rouă. Să nu ignorăm însă, nici porcul cu paiul în gură!
– Vom continua –
Dacă toate astea fi-vor respectate,
Restul vine de la sine apoi …
Ing. Ion VELICI