Putin AMENINŢĂ: Moscova va trece la „altă fază” dacă Kievul refuză preţul la gaze propus

482

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat miercuri Ucraina că va trece la o cu totul „altă fază” în cazul în care Kievul refuză ultima ofertă, de 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale ruseşti. El a declarat că aceste condiţii propuse sunt „aceleaşi” cu cele de care beneficia Ucraina înainte de demiterea fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, în februarie.

Potrivit propunerii prezentate de către Gazprom Ucrainei, „după reducerea de 100 de dolari la preţul contractual, preţul final este de 385 de dolari pe mia de metri cubi”, a declarat Putin într-o şedinţă de Guvern, în timp ce la Bruxelles se desfăşoară negocieri considerate cruciale asupra acestei probleme.

El a declarat, citat de agenţiile ruseşti, că aceste condiţii propuse sunt „aceleaşi” cu cele de care beneficia Ucraina înainte de demiterea fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, în februarie.

„Partenerii noştri ucraineni par să fie îngrijoraţi de faptul că reducerea poate să fie aplicată uşor şi suprimată uşor, în mod unilateral”, a adăugat Putin, referindu-se la o solicitare a negociatorilor ucraineni, care au cerut ca reducerea tarifului să fie înscrisă în contract, de teamă ca aceasta să nu fie anulată.

„Nu ne-am comportat niciodată în acest fel, am dat întotdeauna dovadă de cel mai mare respect faţă de angajamentele noastre”, a continuat Putin.

„Dacă dăm crezare informaţiilor pe care le primim în prezent, problema nu se află în aceste mecanisme, ci în faptul că partenerii noştri ucraineni vor mai mult decât aceste reduceri, ei consideră că pot să pretindă mai mult”, a declarat şeful statului rus.

„Dacă aşa stau lucrurile, atunci se pare că negocierile sunt conduse în mod conştient în impas”, a subliniat el.

„Noi apreciem că propunerile noastre sunt ale unor parteneri, orientaţi către susţinerea economiei ucrainene într-un moment dificil”, a continuat Putin.

„Dar dacă propunerile noastre sunt respinse, atunci vom trece la cu totul altă fază, însă nu este opţiunea noastră. Nu asta vrem”, a adăugat preşedintele rus, în contextul în care Gazprom a amânat până la 16 iunie ultimatumul pe care l-a dat Ucrainei pentru rambursarea datoriei la gaze.
Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here