Pustai nu va mai juriza Festivalul „Poarta Sărutului”

270

Festivalul Naţional de Muzică Folk şi Baladă „Poarta Sărutului”, organizat de Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu a ajuns la cea de-a XII-a ediţie, şi se va desfăşura în perioada 8-10 august. Spre deosebire de ediţia trecută, când festivalul a fost prezidat de Mircea Baniciu, în acest an, invitat special şi preşedinte de onoare al festivalului ar fi trebuit să fie Cristi Pustai, antrenorul Pandurilor. Din cauza activităţii sale foarte încărcată antrenorul nu va mai putea să fie prezent la festival, deşi şi-ar fi dorit foarte mult acest lucru.

În cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc marţi, la Şcoala Populară de Artă din Târgu-Jiu, directorul instituţiei de cultură, Viorel Gârbaciu, alături de organizatorii Festivalul Naţional de Muzică Folk şi Baladă „Poarta Sărutului”, ediţia a XII-a au prezentat programul festivalului dar şi noutăţile sau modificările care au intervenit în acest an. “Vreau să vă spun că această ediţie a Festivalului se anunţă a fi una de excepţie, în condiţiile în care bunul Dumnezeu, ne va dărui o vreme bună. Avem nu mai puţin de 28 de recitaluri extraordinare, în afara concursului, şi lucrul acesta nu se datorează în nici un caz unei îmbogăţiri subite a instituţiei sau a organizatorilor, ci pur şi simplu, unei dorinţe a tuturor celor care au mai trecut prin acest festival de a fi încă odată la Târgu-Jiu, pe scena Porţii Sărutului. Pentru asta de multe ori, ca o convingere supremă, spunându-ne că de fapt nici nu îi interesează onorariul ci pur şi simplu vor să vină să cânte aici. Pentru mine, lucrul acesta atârnă imens şi le mulţumesc de pe acum, cu atât mai mult, cu cât probabil este ultima ediţie în care rolul de decizie este la mine. Nu probabil, sigur!”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu.

Pustai regretă că nu poate participa la festival
Potrivit directorului Şcolii Populare de Artă, în dimineaţa zilei de marţi, echipa Pandurii Târgu-Jiu a trebuit să plece la Tel Aviv. Joi noapte, aceştia se întorc de la Tel Aviv, zboară direct la Bacău, şi de la Bacău, direct la Piatra Neamţ, unde duminică au meci. Prin urmare toate zilele sunt ratate. Nu numai Cristi Pustai regretă asta ci şi domnul Pârvulescu, preşedintele Pandurilor.
“Mai sunt dator să mai fac o precizare, am avut bucuria să cunosc un personaj fabulos, nu doar în calitatea de foarte bun antrenor şi un antrenor extraordinar de iubit şi de respectat la Târgu-Jiu, ci unul dintre cei mai competenţi organizatori de festivaluri de folk din ţară. Am rămas impresionat de cunoştinţele lui Cristi în domeniul folk-ului, acesta îi cunoaşte pe toţi folkiştii României, nu doar pe cei mari. Un om cu adevărat drag pe care îl apreciez şi îl stimez”, a mai precizat Viorel Gârbaciu.
„În momentul în care am ales să vin în Târgu-Jiu nu credeam că într-un timp atât de scurt voi avea parte de atât de multe bucurii, sunt recunoscător oamenilor din acest oraş pentru că pe lângă activitatea sportivă, a venit şi această propunere de a fi prezent în cadrul Festivalul de Folk „Poarta Sărutului”. Din păcate activitatea mea nu mi-a permis acest lucru, deşi aştept acest festival de undeva de prin luna aprilie de când am avut primele discuţii cu domnul Gârbaciu. Asta este viaţa, eu îmi doresc ca lumea să meargă la acest festival ca să se simtă bine”, a declarat Cristi Pustai, cu puţin timp înainte de plecarea în Tel Aviv.

Baniciu, colaborare „mai bună” în Banat
Mircea Baniciu nu va mai fi preşedintele juriului la ediţia a XII-a a Festivalului „Poarta Sărutului” de la Târgu-Jiu, deoarece acesta se pare că a planificat o colaborare cu organizatorii unui alt festival din Banat. Festivalul fiind particular, automat acesta va fi mai bine plătit. Cel care ar fi trebuit să îi i-a locul este nimeni altul decât Cristi Pustai, antrenorul Pandurilor Târgu-Jiu, mare iubitor de muzică folk. „Am făcut ceva permutări şi vă spun cu sinceritate de ce!.. A trebuit să punem o pauză între preşedinţia lui Mircea Baniciu la ediţia de anul trecut şi cea de anul acesta, pentru că din raţiuni care nu au ţinut de mine, nici de dumnealui, în momentul în care am avut certitudinea că pot să fac acest festival, am aflat că Baniciu antamase deja o colaborare cu organizatorii Festivalului de la Gărâna, din Banat, un festival sătesc, particular să zic aşa dar extrem de „bine dotat” din punct de vedere material”, a mai declarat Gârbaciu.

Festival, unic în ţară
În cele trei zile ale Festivalului de Folk „Poarta Sărutului”, pe scena târgujiană, vor urca nume grele ale folkului românesc. În fiecare seară recitalurile vor fi susţinute de artişti de renume, aşteptaţi cu drag de publicul gorjean. Astfel, în recitalul de vineri sunt: Ducu Bertzi, împreună cu violonistul său Mihai Neniţă, Doru Stănculescu, Andrei Păunescu, Ovidiu Mihăilescu & Trupa Joi. De asemenea Eugen Avram, Nicu Zota, Pompiliu Ciolacu şi Walter Ghicolescu. Sâmbătă: Vasile Şeicaru, Dinu Olăraşu, Adrian Ivaniţchi, Dan Vană, Sorin Minghiat împreună cu prietenii săi din Bulgaria – Rosen Paskulov şi Stefan Gheraksiev, Florin Camen, Adi Beznă, Bogdan Grosu şi o fostă câştigătoare a festivalului, ediţia a XI-a, devenită un nume al folkului românesc tânăr, Adela Ţiţescu.
Duminică vor încânta târgujienii Mircea Vintilă, Emeric Imre, Maria Gheorghiu, Bebe Paraschivescu, Silvan Stăncel & Ovidiu Scridon, Vasile Mardare şi ultimul dar nu cel din urmă târgujianul Petre Ancuţa.

Gârbaciu Junior s-a preocupat intens de organizare
Iani Gârbaciu, directorul festivalului, şi fiul directorului Şcolii Populare de Artă este cel care s-a zbătut în tot acest timp, pentru tot ceea ce înseamnă organizare, de la sponsorizări până la contacte cu participanţii la Tabăra Naţională de Muzică Folk de la Calafat.
Festivalul de Folk este legat printr-un proiect de Tabăra Naţională de Folk de la Calafat, ambele evenimente fiind îngemănate.
Festivalul de Folk „Poarta Sărutului” este susţinut de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, organizaţii neguvernamentale, mass-media locală şi naţională. Organizarea unui astfel de eveniment nu este deloc un lucru uşor, de aceea, organizatorii au depus eforturi considerabile la acest festival. În plus, tot cu ocazia Festivalului se vor organiza lansări de albume discografice, lansări de carte ale personalităţilor prezente cu această ocazie la Târgu–Jiu. De asemenea, organizatorii asigură cazarea şi masa pe toată durata festivalului, cheltuielile de transport fiind suportate de concurenţi. Juriul, împreună cu instituţiile organizatoare, va acorda premii în valoare totală de 7.000 lei. Mai mult decât atât, vor fi acordate diplome de excelenţă şi premii băneşti personalităţilor folk-ului românesc invitate la Festival. Premiul cel mare va fi în valoare de 1500 de lei, Premiul I, în valoare de 800 de lei, premiul II, în valoare de 700 de lei şi premiul III, în valoare de 600 de lei. De asemenea premii speciale, diplome şi trofee. Vor susţine recitaluri în jur de 40 de concurenţi. Trofeele sunt realizate de artistul plastic, Paul Popescu şi finanţate de către Consiliul Judeţean Gorj prin Şcoala Populară de Artă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here