Pușcărie pentru bătăușii cu epoleți ai lui Cucăilă

446

Lungă i-a mai fost așteptarea lui Ion Cucăilă în dosarul în care doi polițiști și un jandarm sunt acuzați că l-au snopit în bătaie inclusiv în sediul Poliției Municipale Târgu Jiu, dar verdictul dat acum de instanță, chiar dacă nu este definitiv, poate fi considerat mulțumitor, mai ales în condițiile în care niciunul dintre agresori nu a fost nici măcar reținut în acest dosar. Pedepsele dispuse acum de Tribunalul Gorj arată că toți cei trei inculpați sunt vinovați de acuzațiile ce le sunt aduse, dintre aceștia Nelu Popescu primind pedeapsa cea mai mare, de 7 ani de închisoare cu executare. Cu o jumătate de an mai puțin ar urma să stea după gratii și Ionuț Cătălin Radu, polițistul care împreună cu Popescu l-a bătut pe Cucăilă până când acesta devenise o legumă. Cel de-al treilea inculpat din dosar, jandarmul Alin Ion Văduva a primit și el 5 ani și 6 luni de închisoare și, la fel ca și în cazul celor doi polițiști, instanța a dispus și pentru el un termen de 3 ani după executarea pedepsei în care să îi fie interzise mai multe drepturi civile.

Faptele care îi trimit în spatele gratiilor pe oamenii legii s-au produs în septembrie 2013, când Cucăilă s-a întâlnit, noaptea, cu polițiștii într-un local din centrul orașului. Agenții își împrumutau chipiurile unor fetițe din local dornice să își facă poze pentru Facebook folosind accesorii din uniforma de polițist, Cucăilă spunând că el nu rămâne în acel local dacă e prezentă și “Garda” pe acolo. Agenților nu le-a convenit că bărbatul comentează, l-au urmărit pe stradă și i-au aplicat o primă corecție, pe motiv că îl legitimează, după care, pentru “refuz”, l-au urcat în dubă și l-au dus la secție, iar în sediul Poliției Municipale au continuat “legitimarea”, până când Cucăilă a ajuns să îi implore să nu mai fie lovit. Bărbatul a fost urcat apoi din nou în dubă și dus la Podul Jiului, unde a fost abandonat, după care a ajuns cu greu acasă, rudele chemând a doua zi salvarea pentru a fi dus la spital. Omul a avut nevoie de mai multe intervenții chirurgicale și, în timp, și-a revenit, dar nu mai are voie la efort fizic, agresorii săi fiind obligați, împreună cu instituțiile pe care le reprezintă, să îl despăgubească.
“Obligă inculpaţii în solidar, Popescu Nelu şi Radu Ionuţ Cătălin în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj, iar Văduva Alin Ion în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul Judeţean de Jandarmi «Tudor Vladimirescu» Gorj, la suma de 3000 Euro, echivalentul în lei la data efectuării plăţii, daune materiale, cu dobânzile legale aferente, şi pe fiecare inculpat, Popescu Nelu şi Radu Ionuţ Cătălin în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Poliţiei al Judeţului Gorj, iar Văduva Alin Ion în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul Judeţean de Jandarmi «Tudor Vladimirescu» Gorj, la câte 10000 Euro, echivalentul în lei la data efectuării plăţii, daune morale, către persoana vătămată Cucăilă Ion. Obligă inculpaţii în solidar, Popescu Nelu şi Radu Ionuţ Cătălin în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj, iar Văduva Alin Ion în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul Judeţean de Jandarmi «Tudor Vladimirescu» Gorj, la suma de 6840 lei despăgubiri civile, reprezentând cheltuieli de spitalizare, cu dobânzile legale aferente, către Spitalul Judeţean de Urgenţă Tg Jiu şi la suma de 520 lei despăgubiri civile, reprezentând cheltuieli ocazionate de deplasarea autosanitarei în vederea acordării de asistenţă medicală şi transport la spital, cu dobânzile legale aferente, către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Gorj. În baza art. 274 alin. 1 şi 2 C.pen. obligă pe fiecare inculpat, Popescu Nelu şi Radu Ionuţ Cătălin în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul de Poliţiei al Judeţului Gorj, iar Văduva Alin Ion în solidar cu partea responsabilă civilmente Inspectoratul Judeţean de Jandarmi «Tudor Vladimirescu» Gorj, la câte 8500 lei cheltuieli judiciare statului”, a stabilit instanța, hotărârea putând fi atacată cu apel.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here