Reprezentanții acționarilor de la Pandurii au găsit chichița legală prin care procesul în care clubul le cere să își achite cotizațiile restante să fie amânat până la un termen necunoscut deocamdată. Asta poate însemna și că acționarii urgentează falimentul echipei pe care o iubește un județ întreg, Curtea de Apel Craiova fiind cea care a decis, ieri, ca procesul să fie suspendat. La sfârșitul anului trecut Codul de Procedură Civilă a fost modificat printr-o ordonanță de urgență de actuala putere, iar în primele zile ale lui 2019 în apărarea acționarilor de la Pandurii a sărit Napoleon Tudor Spartacus Iacov, reprezentantul Asociației Sportive Fotbal Club București, dar și cel care i-a reclamat pe șefii FRF la DNA pentru presupuse ilegalități.
În procesul dintre Pandurii și acționari, Iacov a depus o cerere de intervenție accesorie în favoarea Consiliului Local și a Consiliului Județean Târgu-Jiu pentru a solicita anularea deciziei prin care Tribunalul Gorj i-a obligat în vară pe acționarii cu datorii să își achite restanțele față de clubul gorjean. Cererea lui a fost respinsă cu o lună în urmă de Curtea de Apel Craiova, dar fără ca decizia să fie definitivă. Pentru ca acesta să aibă posibilitatea să conteste decizia amintită, instanța a decis, ieri, nici mai mult nici mai puțin decât „Suspendat în temeiul art. 64 alin. 4 Cod procedură civilă”. Articolul cu pricina prevede că „încheierea de respingere ca inadmisibilă a cererii de intervenţie poate fi atacată în termen de 5 zile, care curge de la pronunţare pentru partea prezentă, respectiv de la comunicare pentru partea lipsă. Calea de atac este numai apelul, dacă încheierea a fost dată în prima instanţă, respectiv numai recursul la instanţa ierarhic superioară, în cazul în care încheierea a fost pronunţată în apel. Dosarul se înaintează, în copie certificată pentru conformitate cu originalul, instanţei competente să soluţioneze calea de atac în 24 de ore de la expirarea termenului. Întâmpinarea nu este obligatorie. Apelul sau, după caz, recursul se judecă în termen de cel mult 10 zile de la înregistrare. Judecarea cererii principale se suspendă până la soluţionarea căii de atac exercitate împotriva încheierii de respingere ca inadmisibilă a cererii de intervenţie”.
Dincolo de termenii juridici alambicați și greu de înțeles pentru simplii suporteri ai Pandurilor, aceștia trebuie să știe însă că ordonanța de urgență de la sfârșitul anului trecut prin care era modificat Codul de Procedură Civilă a modificat și articolul invocat, ieri, de judecătorii craioveni. Practic, textul de lege în baza căruia a fost suspendat procesul nu mai este în vigoare pentru că noua prevedere legală este „În cazul admiterii căii de atac exercitate împotriva încheierii prin care instanța a respins ca inadmisibilă cererea de intervenție, hotărârea pronunțată este desființată de drept, iar cauza se va rejudeca de instanța în fața căreia s-a formulat cererea de intervenție de la momentul discutării admisibilității în principiu a acesteia”. Dincolo de termenii greu de înțeles de omul de rând, e clar că procesul milioanelor de euro a intrat acum într-o fază de stagnare din care cine știe când se va ieși. Până atunci va urma un alt termen în procesul de faliment, iar încurcătura de la Craiova le vine ca o mănușă celor care țin cu tot dinadinsul ca Pandurii să dispară din peisajul sportiv gorjean!
Gelu Ionescu