În plin sezon al viperelor, deşi la nivelul judeţului nostru încă nu a fost semnalat niciun caz de muşcătură de viperă, în acest an, este necesar ca oamenii să ştie ce înseamnă manevrele de prim-ajutor în cazul unei mușcături de viperă, dar mai ales faptul că există un dispozitiv ce le poate fi extrem de util: seringa de absorbţie a veninului. Ea este la îndemâna oricui, are o utilizare simplă şi poate chiar salva viaţa celui muşcat de viperă.
În cazul muşcăturilor de viperă, în primul rând, trebuie să se încerce liniştirea victimei şi reducerea stării de panică a acesteia. Victima se aşează culcată într-un loc cu umbră, se acoperă cu o pătură pentru combaterea hipotermiei provocată de venin şi, dacă avem la îndemână, îi putem administra o aspirină. „Mai departe procedurile care trebuie efectuate sunt susţinute, sau combătute, de specialişti, privind oportunitatea unei incizii a locului muşcăturii, incizia făcându-se separat pentru fiecare loc prin care dinţii şarpelui au străpuns pielea, stoarcerea rănii pentru a se elimina cât mai mult venin, dezinfectarea rănii, montarea unei legături elastice, tip garou, deasupra rănii sau tip faşă compresivă pe întreg membrul afectat şi transportul victimei la prima unitate medicală sau până în locul de unde poate fi preluat de echipajele de ambulanţă”, precizează Sabin Cornoiu, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Gorj.
Veninul trebuie extras cu dispozitive speciale
Specialiştii interzic absorbţia orală a veninului din rană şi recomandă că în primele 5 minute se poate folosi un dispozitiv de absorbit veninul, dispozitiv destul de ieftin ca să poată fi accesibil oricărei persoane, fie că este turist sau dintre cei care desfăşoară diverse activităţi în zona montană. „Dispozitivul funcţionează pe principiul pompelor cu vid, seamănă cu o seringă al cărui capăt inferior se pune pe rană, iar la celălalt se acţionează un piston creându-se astfel vid prin care poate extrage o buna parte din veninul care nu a apucat să se distribuie prin ţesuturile învecinate rănii. Acest instrument nu are efect în cazul în care muşcătura este chiar pe vreo venă sau arteră. Bineînţeles nu trebuie neglijată anunţarea evenimentului la serviciul unic de urgenţă 112, ultimul cuvânt în înlăturarea integrală a efectelor muşcăturii avându-l administrarea unui tratament adecvat într-o unitate medicală de specialitate”, a menţionat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Pompa poate fi folosită cu succes şi în cazul muşcăturilor de insecte şi chiar dacă veninul lor nu este mortal, extragerea unei părţi din veninul injectat poate diminua semnificativ efectele adverse ale acestuia. „La fel de util poate fi şi extractorul de căpuşe, din nou, un dispozitiv ieftin şi la îndemâna oricui, cu ajutorul căruia putem să extragem rapid şi în deplină siguranţă căpuşele”, mai spune Cornoiu.
Aceste dispozitive se găsesc în magazinele de munte şi în farmacii.
Zone intens populate cu vipere, în Gorj
Viperele se întâlnesc mai ales vara, deoarece atunci ies de la hibernat şi se aşează pe stânci, la soare. În plus, lunile iunie-august reprezintă perioada lor de împerechere. Vipera are corpul cenuşiu deschis sau cafeniu, cu o bandă negricioasă în zig-zag pe spate. Pe cap se găseşte o pată negricioasă în formă de V întors. Corpul este scurt şi gros, putând atinge maxim 80 cm în lungime; coada se termină brusc. Vârful cozii este portocaliu pe partea inferioară.
Conducerea Salvamont Gorj spune că zona cu cea mai mare afluenţă de vipere este de la Jiu până în Valea Cernei, în munţii Vâlcan, Godeanu şi Mehedinţi, dar în ultimii ani se constată o extindere a arealului acestora şi în masivul Parâng, în zona din partea dreaptă a Jiului.
Minodora Sucea