Primarii nu trebuie să mai fie preşedinţi de partid!

403

bunila (1)Controversatul amestec al preşedintelui Traian Băsescu în viaţa partidului care l-a propulsat la preşedinţie nu este o excepţie în România. Fiecare primar sau viceprimar care, în afara acestei funcţii administrative, deţin şi funcţiile de preşedinţi de partid încalcă flagrant Constituţia României deoarece deţinând funcţii executive nu pot fi echidistanţi în deciziile lor faţă de toţi locuitorii comunităţii.

Cei care nu susţin partidul primarului nu mai pot face nimic în favoarea formaţiunilor politice din care provin fără să se afle în vizorul puterii locale. Acest mod depresiune socială creează sentimentul unei discriminări pentru care legea nu are soluţie, pentru că legea administraţiei publice locale nu-i obligă pe primarii aleşi să demisioneze din funcţiile de partid. Este evident că ei pot fi socotiţi, pe bună dreptate, înainte de toate, primari de partid. Primarul de partid vrea această dublă încărcare cu putere ca să nu mai aibă cine-l trage la răspundere din punct de vedere politic, ca să-şi impună echipa proprie de consilieri şi ca să poarte de unul singur eventualele negocieri politice. Ne place sau nu, România este condusă de o formă de dictatură sub forma unui cancer cu metastaze, ceea ce explică şi sărăcia şi lipsa de încredere a populaţiei în autorităţi. În toate localităţile consilierii primarilor care sunt şi preşedinţi de partid îşi rezolvă, bine-mersi, toate problemele în timp ce mulţimea este din ce în ce mai nemulţumită, mai tristă şi mai disperată. Cazurile celor doi consilieri motreni, care s-au folosit de puterile lor pentru a-şi aranja copiii sau rudele nu sunt numai condamnabile moral, ci şi penale, pentru că explicaţiile lor puerile nu încălzesc pe nimeni, iar, la un moment dat, primarul nici nu putea proceda altcumva, pentru că avea nevoie de voturile lor în şedinţele de consiliu. Ceea ce este mai dureros este că datorită acestor aranjamente au rămas pe din afara repartiţiei profesori, ingineri, economişti, tineri cu familii şi copii, care nu au avut norocul să aibă părinţii sau rudele în administraţia locală. Iată de ce este nevoie impedioasă de eliberare a primarilor şi viceprimarilor din funcţiile de preşedinţi şi vicepreşedinţi de partid, pentru că partidul nu este format doar din nişte consilieri agreaţi de primar, ci şi din altfel de oameni. Am fost consilier local trei mandate, atunci când primarul nu era preşedinte de partid şi asemenea lucruri nu erau posibile pentru că partidul reacţiona. Acum reacţiile de partid au dispărut din cauza cumulului de putere cu care sunt încărcate unele persoane, care, desigur pot ajunge şi primari de localităţi. Ridicarea nivelului clasei politice la standarde de civilizaţie presupune intervenţia legii şi previne dacă se ia această măsură benefică formarea micilor baroni locali şi a unei puteri discreţionare.

Notă! Preşedintele are privilegiul de a fi primul om în stat. Orice localitate a statului unde primarul este şi preşedinte de partid nu se poate comporta în afara legilor naţionale. În cadrul legislaţiei nu există discriminări, iar primarul, ca orice cetăţean, nu trebuie să fie mai presus de lege. Puterile politice suplimentare dăunează grav unei bune administraţii.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here