Primăria Crasna, singura care a câştigat bani pe Măsura 125

353

teren forestierPrima sesiune din acest an desfăşurată în intervalul 15 martie – 15 aprilie 2010 pe Măsura 125 – „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii agricole şi silvice“, a avut succes doar în cadrul unei singure primării din judeţul nostru, respectiv Crasna.

Primăria Crasna a reuşit să obţină datorită accesării Măsurii 125 suma de 1.500.000 de euro pentru reabilitarea şi dezvoltare drumurilor forestiere. Măsura 125 a avut la rândul ei două submăsuri, respectiv submăsura 125-a „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii” ce a avut disponibilă la nivel naţional suma de circa 89.000.000 de euro, şi submăsura 125-b „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii” pentru care au fost alocaţi aproape 58.000.000 de euro, valoarea totală alocată la nivel naţional primei sesiuni din acest an a Măsurii 125 fiind de aproximativ 148.000.000 de euro.

Succes pentru Crasna, retragere pentru Peştişani

Pentru sesiunea martie – aprilie, un număr de 13 primării se înscriseseră pentru accesarea de fonduri europene. Astfel, pentru submăsura pe agricol, îşi depuseseră dosare primăriile Borăscu, Ţânţăreni, Plopşoru, Negomir, Urdari, Cătunele, Băleşti, Alimpeşti, Bustuchin, Turceni, Baia de Fier şi Peştişani. De asemenea, pentru modernizarea drumurilor forestiere, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) îşi depuseseră dosarele Primăriile Crasna şi Plopşoru, dar şi filiala judeţeană a Regiei Naţionale a Pădurilor.

„Pentru dezvoltarea infrastructurii agricole, valoarea eligibilă pe proiect este de circa un milion de euro, iar pentru cele forestiere este de obicei de aproape un milion şi jumătate de euro. Pentru prima sesiune, doar proiectul Primăriei Crasna a fost acceptat şi declarat eligibil, iar cei de la Peştişani şi l-au retras, nedorind să-l depună la sesiunea următoare”, a declarat Cosmin Mazilu, directorul OJPDRP Gorj.

Trei contestaţii

Conform şefului OJPDRP Gorj, datorită respingerii de finanţare din prima sesiune pe Măsura 125, au existat şi trei primării care au depus contestaţii, respectiv Ţânţăreni, Băleşti şi Turceni: „Cei care au făcut contestaţie intră în litigii cu noi şi nu mai pot accesa alte măsuri până la finalizarea litigiului. Deoarece nu au fost acceptaţi pentru finanţare, depunătorii de proiecte aveau trei soluţii, fie să-şi retragă dosarul ca în cazul Primăriei Peştişani, fie să facă o contestaţie sau să-şi depună proiectele în sesiunea următoare”.

Următoarea sesiune pe Măsura 125 a fost iniţial programată a se desfăşura în perioada 15 octombrie – 15 noiembrie, însă a fost amânată pentru intervalul 2 decembrie – 31 decembrie 2010, având alocată aceeaşi valoare la nivel naţional, respectiv de aproape 148.000.000 de euro, bani dispuşi în aceleaşi două submăsuri.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here