Preţul cafelei ar putea sări în aer

385

Mii de cultivatori de cafea din Columbia au intrat în grevă cerând subvenţii mai mari pentru a fi protejaţi de scăderea preţurilor internaţionale şi deprecierea monedei naţionale.

Preşedintele Juan Manuel Santos a cerut încetarea protestelor, argumentând că ele nu sunt necesare şi sunt total nepotrivite. În cursul protestelor s-au produs numeroase ciocniri între manifestanţi şi poliţie, iar opoziţia a criticat atitudinea guvernului faţă de criză. 
Cafeaua constituie unul dintre principalele produse de export ale Columbiei şi peste jumătate de milion de familii columbiene se bazează pe recolta de cafea pentru a-şi câştiga existenţa. Recolta de anul trecut a fost însă cea mai scăzută din ultimele decenii.  Cultivatorii au blocat străzile şi şi autostrăzile în oraşe importante ca Medellin, dar forţele de securitate au afirmat că nu vor tolera blocarea drumurilor. Opoziţia i-a cerut însă guvernului să nu-i aresteze pe protestatari.  Producătorii cer un sprijin mai mare din partea guvernului, după ce preţul la cafea a scăzut pe piaţa internaţională anul trecut. Preşedintele columbian a afirmat de asemenea că guvernul său a plătit deja subvenţii de 60.000 de pesos (33 de dolari) la fiecare 125 kilograme de cafea şi a afirmat că are în vedere extinderea acestei măsuri luate din iulie anul trecut. 

Columbia este al patrulea mare producător de cafea din lume, după Brazilia, Vietnam şi Indonezia. 

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here