Ploi abundente și inundații mărunte

605

Avertizarea de cod portocaliu sub care s-a aflat și se află în continuare Gorjul s-a adeverit fie și parțial de duminică seara încoace, când, la nivel de județ, a plouat cât pentru mai multe zile, deși nivelul de apă din sol este suficient. Autoritățile județene nu au raportat evenimente deosebite generate de precipitațiile căzute pe parcursul nopții de duminică spre luni și ieri, dar problemele nu au întârziat să apară.

Astfel, la Dănești, în satul Barza, un pârâu din localitate s-a umflat în matcă și a inundat o porțiune de drum județean, precum și un pod ce făcea legătura între localnicii de acolo, oamenii fiind nevoiți să folosească o veche punte de lemn pentru a putea traversa peste apă, de deplasat cu mașinile neputând fi vorba decât în urma unui ocol. “Nu trece nimeni cu mașinile pe aici pentru că nu ai pe unde. Apa are peste o jumătate de metru, e învolburată și numai cu un utilaj greu, o volă, un camion ceva dacă te-ai putea încumeta. Folosim însă puntea de lemn pentru a trece pe jos și a ajunge într-o parte sau alta a satului”, spunea un localnic.
Pompierii militari din cadrul ISU Gorj nu au fost solicitați ieri să intervină la Dănești, dar aceștia au avut de lucru la Iezureni, la Baia de Fier, Novaci și Bengești Ciocadia, unde apele provenite de pe dealuri, în special, s-au strâns și au inundat curți, gospodării și beciuri, dar și grădinile localnicilor. În ultima localitate menționată, Gilortul și-a ieșit din matcă și amenința aseară cu inundarea mai multor gospodării, un număr de 15 pompieri militari fiind deplasați în zonă pentru a ajuta la realizarea unui dig din saci de nisip care să îi protejeze pe localnici. Gorjul este până în această dimineață la ora 10.00 sub avertizare de cod galben de ploi și inundații, precipitațiile prognozate de meteorologi putând ajunge, izolat, și la 80 de litri pe metrul pătrat.

Dig rupt pe râul Galben, gospodăria a două văduve, sub ape
Construit în 2012 digul de pe râul Galben, pe raza comunei Bengeşti-Ciocadia, s-a rupt ieri dimineaţă fiind inundată gospodăria lui Cornelia Băban, care locuia aici împreună cu mama ei. Proprietara s-a trezit cu apa în casa în care îngrijea şi un copil bolnav. S-au deplasat la faţa locului jandarmii, peste 100 la număr, autorităţile locale şi angajaţii de 416 din comună pentru a căra saci de nisip care să protejeze gospodăria de apele învolburate. Pentru că a plouat în continuare, familia nu îşi va mai petrece noaptea în locuinţă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here