Plăţi de peste 10 miliarde de euro pentru beneficiarii PNDR

387

Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) România, inclusiv judeţul Gorj, a avut alocate pentru perioada 2007-2013 fonduri de aproximativ 10 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală şi în agricultură. Gorjenii au depus, sute de proiecte pe diferite măsuri.

De la demararea PNDR în anul 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit prin Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a gestionat sute de proiecte de peste 10 milioane de euro pentru investiţii în diverse domenii.
Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” s-a bucurat, încă de la lansarea acesteia, de un interes foarte mare atât la nivel naţional cât şi la nivelul judeţului Gorj. Astfel, până în acest moment, la nivelul judeţului Gorj s-au depus 221 de proiecte. Dintre acestea, 164 de proiecte au fost declarate eligibile având o valoare de 5.696.000 de euro. Pentru 84 de proiecte au fost semnate 28 de contracte de finanţare. Pentru Măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”. La nivelul judeţului nostru au fost depuse 2 proiecte cu o valoare eligibilă de 1.223.473 de euro. În cazul Măsurii 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, nu s-au depus proiecte. În ceea ce priveşte Măsura 221 „Prima împădurire a terenurilor agricole”, care are ca scop creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie împotriva inundaţiilor, a solurilor şi suprafeţelor de păduri cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali, au existat mai multe sesiuni de depunere a proiectelor în care au fost depus un singur proiect cu valoare eligibilă de 6.370 de euro.

Măsura 313, contribuie la creşterea locurilor de muncă
Pentru „Încurajarea activităţilor turistice” (Măsura 313) au fost depuse în sesiunea de depunere 17 aprilie – 16 mai 2012, 57 de proiecte cu o valoare eligibilă de peste 14 milioane de euro. Dintre acestea au fost declarate eligibile spre finanţare 53 de proiecte. Această măsură vizează dezvoltarea activităţilor turistice în zonele rurale care să contribuie la creşterea numărului locurilor de muncă. Măsura vizează patru domenii principale, iar beneficiarii eligibili sunt micro-întreprinderile, persoanele fizice, ONG-urile şi comunele. Se acordă fonduri nerambursabile în proporţie de maximum 50% din valoarea eligibilă a proiectului şi de 100% pentru proiectele de interes public, care nu vor aduce profit. Pentru investiţiile în agroturism, procentul fondurilor neramburasabile este de 85%.
“Anul trecut, în sesiunea de depunere a proiectelor, au aplicat 57 de gorjeni şi au fost declarate eligibile 53 de proiecte. Urmează ca în perioada imediat următoare să fie publicat pe site-ul PNDR-ului, raportul de selecţie la nivel naţional, atunci când vom şti ce proiecte vor primi finanţare”, a spus Gheorghe Cocină, şeful OJPDRP Gorj.
A.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here