Planeta se va încălzi cu trei grade

345
incalzire-globala-1Planeta se va încălzi cu trei grade, potrivit angajamentelor actuale de la Copenhaga, peste obiectivul vizat de două grade, conform unei note confidenţiale a ONU, care cuprinde promisiunile diferitelor ţări.

Potrivit notei, care citează experţi independenţi, chiar şi cele mai bune oferte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, avansate în cadrul negocierilor la summitul asupra încălzirii globale, vor antrena o încălzire medie de trei grade, în raport cu perioada preindustrială.
Pentru limitarea impactului încălzirii, majoritatea ţărilor militează pentru o creştere a temperaturii la nivel mondial limitată la 2 grade Celsius, în raport cu nivelurile preindustriale.
Nota ONU, marcată ca “foarte confidenţială”, subliniază diferenţele între promisiunile de reducere a emisiilor, atât ale ţărilor bogate, cât şi ale ţărilor în curs de dezvoltare, şi “ceea ce ar fi necesar pentru a permite o stabilizare a concentraţiei de emisii de dioxid de carbon în atmosferă, compatibilă cu obiectivul care vizează două grade”.
Dacă aceste diferenţe nu vor fi reduse, “emisiile mondiale vor rămâne la un ritm insustenabil care va produce un nivel al concentraţiilor egal sau superior valorii de 550 de particule pe milion (ppm), dar şi o creştere a temperaturii de aproximativ trei grade”, se arată în document.
Peste 100 de ţări deosebit de expuse şi vulnerabile în faţa modificărilor climatice doresc o încălzire limitată la 1,5 grade, care corespunde unei concentarţii de 350 ppm.
Nota a fost autentificată de secretariatul Convenţiei ONU asupra modificărilor climatice (CNUCC).
Greenpeace a apreciat că reducerile de emisii dorite în acest document sunt insuficiente.
“Toate aceste studii, între care şi documentul CNUCC care a ajuns în presă, vizează un nivel al emisiilor care ar putea oferi cel mult 50 la sută şanse pentru păstrarea încălzirii sub două garde”, a apreciat organizaţia ecologistă într-un comunicat.
“Este ca şi cum ai juca la ruleta rusească având trei gloanţe în pistol”, a denunţat organizaţia.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ după Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here