Pierderile Hidroelectrica pricinuite de unităţile CEO, pe masa DNA

314

Corpul de control al primului-ministru va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie(DNA) pentru cercetarea posibilelor fapte de natură penală pentru miniştrii Economiei, secretarii de stat, consilierii şi directorii societăţii Hidroelectrica pentru posibil abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în urma pagubelor constatate în urma verificărilor efectuate la Hidroelectrica de Corpul de control al premierului. În viitoarea anchetă vor fi vizaţi însă şi foştii şefii ai unităţilor aflate acum sub umbrela CEO, adică Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Sub Daniel Burlan, Octavian Graure şi Tiberiu Trotea, cele trei unităţi ar fi păgubit în mod intenţionat Hidroelectrica, totul cu sprijinul miniştrilor Economiei, Adrian Videanu, Ion Ariton şi a secretarilor de stat Tudor Şerban şi Claudiu Stafie. Cel puţin asta se arată în urma verificărilor efectuate de Corpul de Control al premierului la Hidroelectrica. În document se mai arată că, în perioada 2009-2011, Hidroelectrica a achiziţionat de la alţi producători de energie electrică, în baza unor contracte bilaterale, o cantitate de energie electrică de 7.871.495 MWh, iar de pe celelalte pieţe (piaţa pentru ziua următoare, piaţa de echilibrare şi ca parte responsabilă cu echilibrarea), cantitatea de 2.584.355 MWh. Din cauza faptului că preţurile cu care Hidroelectrica a cumpărat, în baza contractelor bilaterale, energie electrică de la producători de energie din alte surse decât hidro au fost superioare preţului mediu la care societatea a vândut, la rândul ei, energie electrică, compania a înregistrat, ca urmare a vânzării energiei electrice achiziţionate în perioada 2009 – 2011, o pierdere totală în sumă de 553,1 milioane lei, pierdere ce a fost atenuată de profitul în valoare de 108,9 milioane lei, obţinut de societate din vânzarea cantităţilor de energie electrică achiziţionate de pe celelalte pieţe de energie. Ca urmare, pierderea înregistrată de Hidroelectrica din vânzarea întregii cantităţi de energie electrică ce a fost achiziţionată în perioada 2009 – 2011 de pe toate pieţele de energie (10.455.850 MWh), a fost în cuantum de 444,2 milioane lei.

Paguba cea mai mare, de la Turceni
Raportul privind verificările efectuate la Hidroelectrica detaliază pagubele înregistrate în urma intervenţiei ilegale a ministrului Economiei Adriean Videanu în aprobarea preţurilor şi prevederilor contractelor de vânzare-cumpărare energie electrică ale Hidroelectrica. În contractele societăţii cu Termoelectrica, prin majorarea preţului peste cel reglementat, pierderea Hidroelectrica a fost de 167,99 milioane lei, în timp ce paguba în urma modificării contractului cu Electrocentrale Deva a fost de 95,36 milioane lei, iar în contractele cu Complexul Energetic Turceni de 44,89 milioane lei în 2010 şi de 13,25 milioane lei în 2011. De asemenea, Hidroelectrica a fost păgubită cu 1,72 milioane lei în urma modificării contractului cu Complexul Energetic Rovinari.
Totodată, se arată în raport, în urma intervenţiei ilegale a ministrului Ion Ariton în aprobarea preţurilor şi prevederilor contractelor de vânzare cumpărare energie electrică, Hidroelectrica a înregistrat pagube de 61,59 milioane lei în contractul cu Termoelectrica, de 44,39 milioane lei în cel cu Complexul Energetic Craiova, de 35,79 milioane lei cu CE Turceni şi de 13,84 milioane lei cu Electrocentrale Deva, precum şi pagube de 10,15 milioane lei în urma contractului cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi de 4,08 milioane lei cu Nuclearelectrica.
Hidroelectrica a efectuat şi plăţi în valoare de 12,86 milioane lei pentru servicii de asistenţă juridică şi reprezentare cu diferite cabinete de avocatură, deşi deţinea aparat propriu de specialitate juridică.
În perioada 2009 – 2012, Hidroelectrica a efectuat cheltuieli de 1,29 milioane lei pentru exploatarea a 10 autoturisme în condiţii păgubitoare pentru societate, fapte de care sunt acuzaţi directorii societăţii.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here