Peste jumătate dintre britanici vor retragerea trupelor din Afganistan

495
soldatiMai mult de jumătate din cetăţenii britanici consideră că războiul din Afganistan nu poate fi câştigat şi că trupele ar trebui retrase din acest teatru de operaţiuni, potrivit unui sondaj publicat de cotidianul The Independent. Conform sondajului ConRes comandat de cotidianul britanic, 58 la sută din persoanele interogate sunt de părere că ofensiva împotriva talibanilor extremişti din Afganistan nu poate reuşi, în vreme ce 31 la sută cred contrariul.Cincizeci şi doi la sută dintre respondenţi vor retragerea militarilor britanici din Afganistan, faţă de 43 la sută care se opun acestei idei.

Circa 75 la sută cred că militarii nu sunt dotaţi cu materialele necesare desfăşurării misiunii acestora în Afganistan. Numai 16 la sută sunt de altă părere, conform studiului.

Potrivit sondajului, efectuat la începutul lunii iulie, prin telefon, pe un eşantion de 1.008 persoane, 60 la sută dintre britanicii intervievaţi declară că nu trebuie suplimentate efectivele şi echipamentele de pe front.
Sondajul a fost publicat odată cu sfârşitul operaţiunii britanice „Gheară de Panteră” împotriva talibanilor din sudul Afganistanului şi a anunţării de către Ministerul Apărării a decesului a doi militari britanici.
În situaţia în care numărul victimelor în rândul trupelor britanice este în creştere în Afganistan, premierul Gordon Brown a declarat recent că operaţiunea „Gheară de Panteră” dispune de mijloacele de care este nevoie pentru a reuşi.
Această ofensivă a generat o creştere semnificativă a numărului militarilor britanici ucişi în Afganistan, 22 de la începutul lunii iulie şi 191 din octombrie 2001.
Peste 9.000 de militari britanici au fost detaşaţi în Afganistan, în special în provincia Helmand, considerată ca fiind cea mai violentă din ţară şi fief al talibanilor. Controversa cu privire la lipsa de echipamente, în special de elicoptere, pentru militarii britanici din Afganistan, a luat amploare în urma pierderilor foarte mari înregistrate în ultimele săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here