Pasaje pentru pești pe râul Gilort

773

Inundațiile din 2014 au afectat puternic habitatul unor pești de pe râul Gilort. Pe bani europeni, autoritățile de mediu au demarat un proiect de reconstrucție ecologică, după ce în vecinătatea podurilor de la Albeni și Târgu-Cărbunești au fost ridicate două praguri de beton care au blocat migrația peștilor.
La începutul lunii aprilie au demarat lucrările la pasajul de pești de la Târgu-Cărbunești. Acest pasaj are ca scop refacerea conectivității râului Gilort, întreruptă de pragul deversor de la podul de pe DN 67B, din localitatea Târgu-Cărbunești.
Pragul deversor de aproape patru metri forma o cascadă artificială pe care peștii nu o puteau depăși, în încercarea de a ajunge în amonte. Pentru a permite trecerea peștilor, s-a optat pentru construirea unui pasaj de tip „scară cu fante verticale“ care cuprinde 22 de bazine.
Pentru a ajuta speciile de pești să traverseze zona și la debite foarte mari, pe malul drept se va amenaja o rampă din anrocamente prinse în beton. Rampa va avea o lungime de 15 metri și o lățime maximă de 5 metri, au anunțat inițiatorii proiectului.
Împreună cu pasajul de la Albeni, lucrările de reconstrucție ecologică planificate a fi realizate în cadrul proiectului „Fish For Life” vor reface conectivitatea râului Gilort pe un sector de 26 de km. Conform contractului, lucrările sunt estimate a fi terminate în mai 2022, dar constructorul încearcă să finalizeze în special lucrările în albie în toamna acestui an.
Râul Gilort găzduiește o faună piscicolă deosebit de diversă, deoarece este vorba de un râu aflat la limita dintre munți, dealuri și câmpie.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here