Parchetul Judeţean Gorj şi IPJ-ul, pe urma primelor de partid de la Rovinari şi Turceni

374

Primele de partid acordate la finalul mandatelor directorilor generali de la Complexul Energetic Turceni şi de la Complexul Energetic Rovinari, înainte de înfiinţarea CEO, lucru denunţat de către sindicalistul Constantin Creţan, nu a rămas fără rezultat. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie(IPJ) Gorj comunică astfel că o plângere în acest sens este înregistrată la Parchetul Judeţean Gorj, procurorii, împreună cu poliţiştii, mergând astfel pe firul acordării acestor bani pentru cei 760 de mineri şi energeticieni din judeţ. Deja doi poliţişti de la IPJ Gorj i-au bătut, recent, la uşa directorului general al Sucursalei Rovinari a CEO, Laurenţiu Ciurel, pentru a cere detalii în legătură cu acordarea acestor prime înainte de începerea mandatului său.

Acordarea aşa numitelor prime de partid de către foştii directori generali ai CE Turceni, Marian Motocu, CE Rovinari, Tiberiu Trotea şi, posibil, al SNLO, Daniel Burlan (în acest caz existând momentan doar supoziţii), cu câteva zile înainte de legiferarea Complexului Energetic Oltenia(CEO), nu au rămas fără ecou în rândul anchetatorilor gorjeni. Procurori ai Parchetului Judeţean Gorj, şi poliţişti de la IPJ Gorj au iniţiat o anchetă în acest sens după ce liderul Federaţiei Naţionale a Muncii, Constantin Creţan, a depus o plângere în acest sens la instituţia de justiţie. Existenţa plângerii la Parchetul Judeţean Gorj este confirmată astfel de purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Daniel Tică, care menţionează că Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a înregistrat plângerea legată de aşa numitele “prime de partid”. Creţan susţine acum, de altfel, că plângerea în cauză a depus-o la Parchetul Judeţean şi chiar a transmis-o premierului ţării, Victor Ponta.

Ciurel: “Doi poliţişti de la IPJ Gorj mi-au solicitat documente”
Ancheta în dosarul “Primele de partid” a demarat astfel de câteva zile, imediat după ce Gorjeanul a publicat informaţia că există suspiciuni privind acordarea unor prime cu conotaţii politice pentru 500 de salariaţi de la Sucursala Turceni a CEO şi pentru 260 de salariaţi ai Sucursalei Rovinari a CEO. Se specifica însă că primele ar fi fost oficial oferite pentru performanţă şi ore suplimentare, o dată cu primele acordându-se anumite clase de salarizare, deşi, de fapt, acestea ar fi fost acordate pentru anumiţi salariaţi, selectaţi “pe sprânceană”, pe baza carnetului PDL şi a simpatizării cu “portocaliii”. Să nu uităm că Tiberiu Trotea, fostul “general” al CE Rovinari este membru PDL iar Motocu, “generalul” de la Turceni a fost pus în funcţie şi menţinut de PDL, acesta fiind acum directorul Diviziei Energie a CEO. O altă dovadă a începerii anchetei în dosarul “Primele de partid” este declaraţia actualului director general al Sucursalei Rovinari a CEO, Laurenţiu Ciurel, care susţine că la uşa sa au bătut recent doi poliţişti care l-au anunţat că anchetează acordarea acestor prime la unitatea pe care o conduce. Laurenţiu Ciurel nu a oferit însă documentele şi informaţiile solicitate, trimiţându-i pe cei doi la şefii săi de la Turceni. “În urmă cu trei zile, doi poliţişti de la IPJ Gorj mi-au solicitat documente în legătură cu acordarea primelor la Rovinari, înainte de începerea mandatului meu. I-am trimis însă la Turceni să discute cu şefii CEO, deoarece eu conduc o Sucursală şi mă subordonez conducerii Complexului Energetic Oltenia”, a precizat Ciurel, menţionând că numai în aceste condiţii le va pune la dispoziţia poliţiştilor cele cerute. Directorul unităţii de la Rovinari a subliniat că discuţia cu cei doi poliţişti nu a durat mai mult de 2 minute, neştiind ce au rezolvat, pe parcurs, poliţiştii la Turceni.

Creţan: “Primele nu se puteau oferi fără rectificare de buget”
Constantin Creţan susţine că punctul slab al iniţiativei foştilor şefi de la Rovinari şi Turceni, în privinţa primelor este lipsa bugetului şi a unei rectificări. “Primele nu se puteau da aşa din senin indiferent ce motiv au invocat cei care le-au dat. Toată lumea se plângea că nu era buget şi ei dădeau clase şi prime, ANAF-ul depistând la ambele unităţi probleme în privinţa cheltuirii banilor”, a declarat Creţan. Liderul de sindicat nu este însă în totalitate convins că demersul făcut de anchetatori va avea şi finalul dorit. “Am făcut numeroase plângeri pe chestiuni flagrante, dar pentru puţine s-au dat peste cap oamenii legii. Nu ştiu care va fi deznodământul acestei anchete dar eu cred că, în final, trebuie traşi la răspundere cei care oferă astfel de prime de partid. Ştiu că sunt documente în acest sens şi l-am sesizat şi pe premierul Ponta cu ce s-a făcut înainte de numirea actualilor directori”, a completat Creţan.

60 de mineri şi 700 de energeticieni, beneficiarii primelor de partid
În sesizarea lui Creţan se precizează că la CE Rovinari s-ar fi acordat în luna mai-iunie prime şi clase pentru 200 de energeticieni şi 60 de mineri iar la Turceni aceleaşi bonificaţii ar fi ajuns la 500 de energeticieni.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here