Parc fotovoltaic de 0,5 MW la spitalul din Dobrița. Lucrările, în grafic!

610

Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobrița beneficiază de lucrări importante pentru creșterea eficienței energetice, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În prezent, se află în execuție o componentă importantă a proiectului, respectiv amenajarea parcului fotovoltaic de 0,5 MW, care va asigura o parte din consumul de energie al unității sanitare.

Județul Gorj are în derulare proiectul „Creșterea eficienței energetice a Spitalului de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu”, implementat în baza contractului de finanțare semnat la finele anului trecut între Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de coordonator de investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C5 – Valul Renovării, și UAT Județul Gorj, în calitate de beneficiar.
Principalele categorii de lucrări ce se execută în cadrul acestui contract sunt: termoizolarea pereților exteriori și a planșeului peste ultimul nivel (parțial); înlocuirea tâmplăriei exterioare din PVC, inclusiv a celei aferente accesului în clădirea spitalului, cu tâmplărie termoizolantă din aluminiu; desfacerea pardoselilor și straturilor suport de pe terasele circulabile amplasate peste spații încălzite, refacerea hidroizolației și a termoizolației; înlocuirea corpurilor de încălzire cu corpuri de încălzire/răcire de tip ventiloconvectoare și înlocuirea cazanelor clasice de încălzire cu cazane de încălzire în condensație, care prezintă în exploatare randamente superioare.
Totodată, se are în vedere montarea unui grup de șase pompe de căldură de tip aer-apă, monobloc, pentru temperatură joasă, destinate pentru producere agent termic de încălzire și răcire, înlocuirea tuturor corpurilor de iluminat tip aplică cu becuri economice, cu corpuri de iluminat tip panou/aplică tehnologie LED integrat, montarea pe terasele circulabile a corpurilor de iluminat cu senzori integrați (senzor crepuscular și senzor de prezență) și implementarea unui sistem de avertizare asistență, dotat cu unitate centrală sistem de apelare, panouri de control pentru fiecare secție și butoane de avertizare pentru fiecare pacient. În prezent, se află în execuție o componentă importantă a proiectului, respectiv amenajarea parcului fotovoltaic de 0,5 MW, care va asigura o parte din consumul de energie al unității sanitare. Parcul este compus din 1.000 de panouri fotovoltaice cu puterea de 500 W, inclusiv structura de fixare la sol, invertoare, comutator inteligent și anvelopă complet echipată. De asemenea, se vor instala două stații duble de încărcare vehicule electrice dotate cu câte două prize, amplasate în parcarea principală a spitalului.
Bugetul total al proiectului este de 30.918.606,85 lei, din care: 27.883.673,24 lei finanțare asigurată din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României și fonduri naționale și 3.034.933,61 lei contribuția proprie a Județului Gorj. Președintele Consiliului Județean Gorj, alături de persoanele responsabile de implementarea proiectului din cadrul instituției, au efectuat, la sfârșitul săptămânii trecute, o vizită de lucru în șantier, pentru a evalua stadiul lucrărilor la această importantă investiție în sistemul sanitar din Gorj. Proiectul „Creșterea eficienței energetice a spitalului de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu” se implementează până la data de 23 februarie 2025.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here