Pandurii trage să moară

761
De ani de zile, Pandurii nu merge. Ceva scârţâie şi nu de azi, de ieri. Ca mai peste tot, în fotbalul profesionist, vinovat e antrenorul. În cazul de faţă, Sorin Cârţu. Dar este el cu adevărat vinovat? La Pandurii, greşelile manageriale se ţin lanţ şi de ele, oricum, nu se fac vinovaţi antrenorii!

Am dubii că, la fel ca în sânul sindicatelor din SNLO, unde Marin Condescu este lider pe viaţă, la Clubul Sportiv de Fotbal Pandurii se-ntâmplă altcumva. România este singura ţară din Uniunea Europeană cu două echipe de fotbal profesionist pe banii statului. Una este Gaz Metan Mediaş, cu un director general ce provine din lumea fotbalului, Ioan Horoba, care-a ucenicit o viaţă în umbra Lordului Jean Pădureanu, de la care a avut ce învăţa. În Gorj, Marin Condescu a mirosit avantajele luptei sindicale în propriul interes şi le-a înşelat încrederea fraţilor de „Noroc Bun!”. S-a şi şcolit, devenind licenţiat la o Universitate privată unde l-a avut profesor şi pe Ion Sanda, autointitulatul „ministru al culturii din Gorj”. La o parolă, fostul „ministru”, poet şi universitar retras la moşia sa din Arcani povesteşte cu haz despre facultizarea intensivă a Condescului. Posesor al unei diplome universitare, nea Marin a plonjat direct în fotbalul profesionist de piaţă din Liga lu’ Mitică.
Cum spuneam, peste noapte, Marin Condescu s-a văzut singurul patron de club profesionist pe banii statului ori ai sindicaliştilor fideli portocaliilor. Şi nu i-a mers chiar deloc rău. Ba am putea spune că dimpotrivă! El are destule realizări. Evident, nu în plan sportiv, ci în domeniul reuşitelor personale. Şi-apoi, performanţele sportive nu s-au lipit de Pandurii de nici un fel. Marin Condescu s-a preocupat de investirea banului public nu în jucători de valoare, ci în ceva mai lumesc. Despre el se spune, de când este liderul sindical ce semnalizează stânga şi o ia la dreapta, că ar avea mai multe vile decât fete. Adică moştenitoare două şi vile fără număr!
Portocalii să trăiască, numai noi să nu murim, pare a fi concepţia şi strategia lui de viaţă. Ce dacă mineritul oltean moare şi nici Pandurilor nu le merge prea bine. Ba, am putea spune că, asemenea altui ales al aleşilor, idolul său de la Cotroceni, de ce le-ar păsa lor de ”bobor”, de minieri în cazul de faţă! Soarta minerilor o ştim. Ba în şomaj tehnic, ba disponibilizaţi care nu ştiu când şi dacă vor vedea salariile compensatorii promise sau, pur şi simplu, trimişi în şomaj să se ocupe statul sărăcit de ei.
Constantin Creţan, un alt lider sindical, dar mai cu scaun la cap şi fost „locotenent” al lui Miron Cozma, atrăgea atenţia mai an că lunar, dar nu pe lună, ci aici, în Gorj, adică pe planeta Pământ se petrec lucruri de-a dreptul aiuritoare şi sume imense ajung de la statul sărac şi de la minerii aşijderea în teşchereaua lui Marin Condescu, boss-ul fotbaliatorilor panduri. Prea preocupaţi cu frâiele puterii şi ale DNA sau ANI, boşii zilei nu-l iau în seamă pe Constantin Creţan. Nu se autosesizează. Sau poate nici nu vor. Ca să nu-l deranjeze pe aducătorul de voturi portocalii Marin Condescu.
Aşa se face că, potrivit datelor comunicate de însăşi SNLO, societate aflată în subordinea Ministerului Economiei, păstorit de nevinovatul Adriean Videanu, prim-vicepreşedinte al PDL, în anul de criză 2009 s-au transferat către Pandurii nu mai puţin 4,7 milioane de lei, iar în primele trei luni ale acestui an „plin de realizări măreţe”, repetăm, SNLO a plătit Clubului Sportiv de Fotbal Pandurii Târgu-Jiu nu mai puţin de alte 1,4 milioane de lei. Doar Societatea Lignitului are calitatea de asociat al Clubului. Şi în 2010, când cheltuielile materiale au fost reduse, minerii au fost trimişi în şomaj tehnic ori chiar disponibilizaţi şi pentru a se face economii.
Toate astea s-au întâmplat şi se petrec în condiţiile crizei din 2009, când au fost disponibilizaţi peste 400 de angajaţi în baza programului de restructurare şi eficientizare a activităţii, acţiune continuată anul acesta prin disponibilizarea altor 300 de salariaţi. Ambiţiile unora de a menţine SNLO ca membru fondator al Clubului Sportiv de Fotbal Pandurii Târgu-Jiu sunt aberante.
Şi cum să nu-i dau dreptate prietenului şi vecinului meu din Peştişanii Gorjului, Simion Pigui, care susţine că Pandurii merită să retrogradeze. De o cinste şi sobrietate rare, care fac casă bună cu un fost maistru în mineritul Văii Jiului, domnia sa susţine că lui Condescu n-are cum să-i mai meargă mult. Vilele ca vilele, dar îşi face concediile cu ocazia cantonamentelor echipei, prin Austria şi Antalya, în Turcia, pe banii altora. E adevărat, vor suferi doar gorjenii care nu vor mai vedea fotbal din Liga lu’ Mitică decât la televizor.
Ion Predosanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here