„Pactul verde” lovește în CE Oltenia

2281

Comisia Europeană a prezentat planul de investiții de un trilion de euro, cu care va susține Green Deal, un plan istoric pentru lupta împotriva schimbărilor climatice. România se numără printre principalii beneficiari ai Mecanismului pentru o tranziţie justă. Țara noastră ar urma să primească sute de milioane de euro, sub formă de granturi nerambursabile.
Complexul Energetic Oltenia va fi afectat de acest pact ecologic european, fiind, practic, vorba de trecerea de la o energie produsă pe cărbune la o energie curată.
„În România, vorbim de două astfel de zone, zona Petroşani, zona din jurul actualului Complex Energetic Hunedoara şi zona CE Oltenia. Ar trebui însă ca această perioadă de tranziţie să ia în calcul şi momentul când CE Oltenia nu va mai fi. Pentru aceasta, am pregătit un memorandum împreună cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care cuprinde un punct foarte clar, care spune că Ministerul va demara urgent o comisie care va defini acest plan de tranziţie şi care va estima momentul în care cărbunele nu va mai fi folosit în sistemul energetic naţional. Cel mai important, însă, va defini costul tranziţiei, care astăzi nu există pentru zona CE Oltenia. Am înţeles că există nişte estimări doar pentru zona Petroşani”, a declarat Sorin Boza, managerul CE Oltenia, pentru dcnews.ro.
Președintele Directoratului CE Oltenia susține că „este urgent” să se definească anul când cărbunele va fi zero, pentru că toate ţările au o strategie bine definită din acest punct de vedere, mai puțin România.
„Strategia energetică, cea care a fost prinsă şi lucrată în Guvernul Dăncilă, a ajuns într-o fază destul de delicată, a trecut de dezbaterea publică, urmând să fie doar aprobată. Dar acum strategia va fi iar modificată şi va apărea programul de decarbonare în această strategie. Noi, în primă fază, estimasem anul 2035 ca primul an în care cărbunele va fi zero în România”, a mai spus Boza.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here