Păcăleli ministeriale, păcăleli comunale!

495

foto predo 2Nu ne mai învăţăm minte ori suntem condamnaţi să înghiţim toate minciunile. N-a trecut prea multă vreme de la banii cheltuiţi aiurea de fosta ministresă portocalie, Monica Iacob Ridzi, cea care şi-a bătut joc de bani publici pe când administra bugetele Tinretului şi Sportului, că iar ne-am ars.

De data aceasta, a venit rândul altei ministrese, tot portocalii, supranumită Blonda lui Băsescu, Elena Udrea. Cea care, deocamdată, călăreşte numai două ministere. Pe cel al Dezvoltării Regionale şi pe cel al Turismului. Primul minister ar fi trebuit să construiască infrastructura de care are nevoie ţara, dezvoltarea ei economică şi socială, iar nu în ultimul rând Turismul. Un turism eminamente privat, dar care are musai ca de voie bună acces la banii oferiţi de Uniunea Europeană pentru publicitatea necesară României. Şi aşa se face că specialista în de toate, de la dat cu mopul, la croşetat se văzu şi tare în publicitate. Din multele milioane oferite de Uniunea Europeană, ministrul Elena Udrea aruncă pe apa sâmbetei nu mai puţin de 800.000 euro pentru sigla brandului de ţară.

Să fie vorba de inconştienţa, stupizenia şi tupeul ce afectează prea mulţi oameni din guvern? Nu cumva tot la fel este şi la eşaloanele inferioare? La autorităţile judeţene, municipale, orăşeneşti şi chiar comunale, evident, la scară mai mică. Arestările din ultima vreme şi mai ales dosarele dosite de DNA ne confirmă! Peste tot, de la Guvern şi mai la vale, se iau decizii importante, pe bani grei şi mulţi fără a fi consultaţi specialiştii. Desele bâiguieli, inclusiv ale prim ministrului Emil Boc, cu măsuri pe care apoi le retrag ca nefiind normale ori constituţionale sunt un real pericol naţional. Revenind la cazul clasat al infractoarei dovedite Monica Iacob Ridzi, se ştie, domnia sa n-a păţit chiar nimic. Doar o demisie! Demiterea şi, eventual, arestarea n-au mai avut loc.

De data aceasta, ministrul Elena Udrea n-a cheltuit banii publici. Erau mulţi bani, veţi zice, dar bani europeni. Şi ce dacă? Şi aşa, România nu reuşeşte să-i atragă de la Uniunea Europeană pe toţi la care ar avea dreptul. Şi atunci de ce să fim nepăsători că frunza a costat aşa de mult. Şi tot noi să ne îmbătăm cu apă rece zicând că nu erau bani de la buget!

Nu ştim de când ministrul Elena Udrea este specialist şi în publicitate. Un domeniu extrem de special. Punem pariu că, la fel precum în cazul Monica Iacob Ridzi, nici Blonda lui Băsescu nu va păţi nimic?

Celebra frunză a Elenei Udrea a costat nu mai puţin de 800.000 euro, iar această frunză ce mai apare, identic şi la fel, ca siglă a unei firme străine putea fi luată de pe internet, nu cu 250 de euro, cât s-a apreciat în primele zile după scandal, ci cu numai 80 de bănuţi. Să recunoaştem că de la 800.000 de euro la 0,80 de lei este o mare diferenţă. Nici nu ne mai întrebăm dacă diferenţa a intrat în buzunarle cuiva sau ale partidului stat ori acoperă acolo nişte găuri din trecuta campanie electorală prezidenţială. Că astea-s confidenţiale. Şi, tot noi, ne mai mirăm de ce Coana Comisie Europeană ne-a făcut zob în recentul raport de ţară pe Justiţie!

Suntem în faţa unei neghiobii grave şi flagrante – în cazul că nu este o infracţiune crasă. Iar banii, chiar daţi de Uniunea Europeană, n-ar trebui să-i plătească cetăţeanul din buzunarul lui, ci acela care a greşit ori furat. Cu sau fără intenţie. Şi să-i aducă de acasă.

România primeşte, ce-i drept, fonduri europene nerambursabile, dar tot România, ca stat membru al UE, cotizează cu miliarde de dolari anual. Tocmai de aceea, noul caz Elena Udrea, nu-i cu nimic mai şters şi mai subţire decât al retrasei de la post – ex-ministresa Monica Iacob Ridzi. Cu totul întâmplător, amândouă ministrele sunt favorite ale lui Băsescu şi tot portocali.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here