Operatorii economici din judeţ, interesaţi să şcolarizeze elevi în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, sunt invitaţi să transmită solicitări în acest sens la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj, până la data de 11 decembrie 2015.
Metodologia de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional de stat cu durata de trei ani precizează că această formă de învăţământ „se organizează numai în unităţile de învăţământ care anexează la propunerea privind planul de şcolarizare contracte-cadru încheiate cu operatorii economici/instituţii publice, prin care se stabilesc obligaţiile privind: organizarea şi desfăşurarea procesului de formare pentru obţinerea calificării profesionale a elevilor şi a stagiilor de pregătire practică, precum şi proiectarea curriculumului în dezvoltare locală, asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pregătirii practice a elevilor din învăţământul profesional şi asigurarea condiţiilor tehnice şi a resursei umane necesare pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de certificare a calificării profesionale a elevilor”. Asta înseamnă că operatorii economici au posibilitatea să se implice în mod direct în formarea elevilor din învăţământul profesional cu durata de 3 ani, contribuind astfel la asigurarea unei pregătiri cât mai apropiate de propriile exigenţe.
Etape de parcurs
Implicarea operatorilor economici este reglementată prin OMEN nr. 3136/20.02.2014 şi vizează: selecţia elevilor la admiterea în învăţământul profesional; elaborarea în parteneriat cu unitatea de învăţământ a curriculum-ului în dezvoltare locală pentru stagiile de pregătire practică; formarea elevilor pe parcursul stagiilor de pregătire practică; evaluarea curentă şi finală a elevilor în cadrul examenului de certificare a calificării profesionale. Operatorii economici care doresc să fie şcolarizaţi elevi în învăţământul profesional cu durata de trei ani pentru anul şcolar 2016-2017, vor parcurge următoarele etape: vor transmite în scris la inspectoratul şcolar, până la data de 11 decembrie 2015, solicitarea de şcolarizare în învăţământul profesional cu durata de trei ani, şi vor încheia contracte-cadru cu unităţile de învăţământ partenere sau cu unităţile de învăţământ desemnate de către inspectoratul şcolar, până la data de 11 ianuarie 2016. Implicarea operatorilor economici în şcolarizarea elevilor este una semnificativă, datorită calităţii formării oferite în parteneriat cu aceştia, în cadrul pregătirii practice.
Pe parcursul celor trei ani, pregătirea teoretică de specialitate și pregătirea practică, în care sunt implicaţi operatorii economici, deţin o pondere importantă din totalul orelor din planul de învăţământ, astfel: în primul an 40%, în al doilea an 74%, iar în al treilea an, 75%.
Roxana Lupu