Opaiţ al meşterului Armenius şi fibulă cu genunchi, descoperiri unice la Bumbeşti-Jiu

661

Reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj au prezentat ieri o parte dintre obiectele descoperite în urma săpăturilor efectuate în zona DN 66. Două dintre piesele scoase la iveală de aceste săpături – un opaiţ ce poartă ştampila meşterului Armenius şi o fibulă cu genunchi –, reprezintă descoperiri unice pentru judeţul Gorj şi vor fi expuse, începând cu luna septembrie, la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Târgu-Jiu, alături de celelalte obiecte descoperite în zona respectivă.

Săpăturile arheologice preventive efectuate la Bumbeşti-Jiu, în punctele „Vârtop” şi „Gară”, au dus la descoperirea unor obiecte extrem de interesante.
„Au fost dezvelite o parte din termele romane de la Vârtop. De asemenea, în zona Bumbeşti-Jiu – Gară s-au făcut cercetări arheologice de o parte şi de alta a acestui tronson. S-a descoperit în special ceramică de la diferite vase, în special de la vase mari, de la chiupuri. Au mai fost descoperite cărămizi şi ţigle romane, mare parte din ele fragmentare, precum şi o serie întreagă de obiecte între care putem aminti o fibulă cu genunchi şi un opaiţ care are ca inscripţie «ARMENI». Alături de acestea au fost descoperite fusaiole şi o mărgea din caolin de culoare albastră. Obiectele descoperite au o importanţă deosebită pentru arheologia Gorjului şi istoria naţională”, a declarat Gheorghe Calotoiu, dr. arheolog în cadrul Muzeului Judeţean Gorj. Aceste două obiecte, respectiv opaiţul şi fibula, reprezintă descoperiri unice pentru judeţul Gorj şi vor face obiectul unor studii de specialitate. „Inventarul care s-a recuperat în cele două puncte unde s-au efectuat cercetările arheologice preventive este comun pentru epoca romană dar săptămâna trecută s-au descoperit două piese care sunt până acum apariţii singulare în patrimoniul Muzeului Gorjului. Este vorba despre un opaiţ cu ştampila meşterului Armenius, un meşter care producea opaiţe la Romula. Până în prezent, în Dacia romană au fost descoperite 40 de piese de aceste gen; aceasta ar fi a 41-a. De asemenea, şi fibula cu genunchi, cu portagrafa zimţată, este până acum o apariţie singulară. Toate aceste piese vor face subiectul unor articole, unor studii ştiinţifice, care vor fi publicate fie în revista muzeului, fie în alte reviste din ţară, şi vor fi valorificate din punct de vedere expoziţional, atât cu ocazia unor expoziţii temporare, cât şi în cadrul expoziţiei de bază a Muzeului de Istorie şi Arheologie”, a precizat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Arheologii vor continua săpăturile
Reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj au anunţat ieri că săpăturile arheologice vor continua şi săptămâna aceasta, în special în punctul „Gară”.
„Cercetările arheologice din acest sector, în special la Bumbeşti – Gară, vor continua în jur de 6-7 zile pentru a elibera această zonă în întregime de sarcină arheologică şi a o pune la dispoziţia comisiei arheologice care, împreună cu constructorul, va lua măsurile necesare pentru păstrarea acestor vestigii arheologice de o importanţă deosebită”, a mai spus dr. Gheorghe Calotoiu.
De abia după ce săpăturile arheologilor vor fi încheiate, Comisia Naţională de Arheologie va emite certificatul de descărcare arheologică de care constructorul are nevoie pentru a putea continua lucrările de reabilitare a drumului DN 66.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here