Marius Mănescu, directorului Oficiului Judeţean pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară Gorj, în cadrul unei conferinţe de presă, de la Prefectură Gorj a ţinut să menţioneze că toate instituţiile din judeţ ar trebui să îşi înscrie în cartea funciară imobilele pe care le deţin. De la începutul anului şi până în prezent OCPI Gorj a eliberat peste 4600 extrase de carte funciară pentru informare şi în jur de 3700 extrase de carte funciară pentru autentificare. Cele mai multe însă au fost certificatele privind identificarea numărului topografic/ cadastral şi de carte funciară, 7082 la număr.
Beneficiarii serviciilor furnizate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Gorj sunt: cetăţenii şi companiile private care beneficiază de asigurarea dreptului de proprietate şi de creşterea stabilităţii sociale care au acces mai uşor la credite ipotecare. Cei interesaţi să achiziţioneze un imobil trebuie obligatoriu să cunoască situaţia juridică a acestuia, prin consultarea extrasului de carte funciara, eliberat de Oficiul locale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. De asemenea, băncile solicită un astfel de extras în cazul imobilelor ce urmează a fi aduse în garanţie.
Evidenţele de cadastru şi publicitate imobiliară sunt ţinute în funcţie de fiecare imobil, iar numărul cadastral este identificatorul unic. Încheierea de carte funciară reprezintă materializarea publicităţii imobiliare făcute acestuia de către proprietarul său.
Evidenţa imobilelor este ţinută în funcţie de numerele unice de identificare atribuite, nu în funcţie de numele proprietarului. Instituţia care ţine evidenţa acestor baze de date este Autoritatea Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), reprezentată la nivel local de Oficii.
Extrasul de carte funciară este disponibil oricui
În conformitate cu prevederile Legii Cadastrului şi Publicităţii Imobiliare “orice persoană poate cerceta cartea funciară şi celelalte evidenţe care alcătuiesc registrul cadastral de publicitate imobiliară, cu excepţia evidenţelor ce privesc securitatea naţională”. La cerere, se vor elibera extrase, certificate sau copii certificate conform cu originalul de pe cărţile funciare, planuri sau înscrisuri tuturor celor interesaţi, fără a fi necesar un accept al proprietarului. Documentul reflectă situaţia juridică a imobilului, la data eliberării. Spre exemplu, se poate stabili dacă imobilul este ipotecat sau dacă face obiectul unui antecontract de vânzare-cumpărare.
Andrada Bărăitaru