O zi memorabilă pentru bicentenarul «Tudor Vladimirescu»! – Desfăşurarea sărbătoririi Proclamaţiei de la Padeş!

1775

În întâmpinarea bicentenarului Revoluţiei de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, pentru a omagia momentul care a reprezentat începutul mişcării de eliberare naţională şi socială de acum două veacuri, sâmbătă, 23 ianuarie 2021, la Monumentul de la Padeş a avut loc o mare adunare populară la care au participat câteva sute de oameni, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice judeţene şi locale, a unor parlamentari gorjeni, a Primarului Municipiului Târgu-Jiu, a Preşedintelui Fundaţiei «Tudor Vladimirescu», domnul prof. univ. dr. Dan Ilie Morega, precum şi a membrilor Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor «Regina Maria» – Filiala Gorj. La buna desfăşurare a manifestării au contribuit membrii Ansamblului Profesionist «Doina Gorjului», actori ai Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu» şi copiii Ansamblului de datini şi obiceiuri din Cloşani. Merită subliniat faptul că la manifestarea de la Padeş au mai participat şi reprezentanţi ai judeţelor Mehedinţi şi Galaţi, unii dintre aceştia costumaţi în veşminte de epocă, tocmai pentru a conferi evenimentului sărbătorit semnificaţia deosebită pe care o merită cu prisosinţă. Aproape de ora prânzului, după intonarea Imnului de Stat, domnul Mihăiţă Troacă, primarul comunei Padeş, a adresat un bun venit participanţilor, exprimându-şi bucuria pentru organizarea în localitatea pe care o administrează a unei asemenea manifestări prestigioase! Unul dintre talentaţii actori ai Teatrului «Elvira Godeanu» a rostit, în cuvinte emoţionante, întregul text al «Proclamaţiei de la Padeş», după care istorici de prestigiu au scos în evidenţă că această Proclamaţie cuprinde o serie de revendicări, printre care erau împărțirea pământurilor boierilor și ale mănăstirilor păstorite de greci, către țărănime, desființarea privilegiilor boierești, dreptate și libertate, subliniindu-se importanţa deosebită a Revoluţiei condusă de Tudor Vladimirescu pentru evoluţia spre modernitate a istoriei poporului român, pentru împlinirea idealurilor de independenţă şi de unitate naţională.

,,Tudor Vladimirescu este un erou mare al neamului românesc şi trebuie să-i purtăm respectul cuvenit”!
În cuvântul adresat participanţilor, domnul prof. univ. dr. Dan Ilie Morega a spus printre altele: ,,Dragi descendenţi ai pandurilor lui Tudor de pe plaiurile Cloşanilor, unde Tudor a fost căpitan de plai, funcţie echivalentă cu cea de prefect acum, pentru că vorbim despre Cloşani de Gorj şi de Mehedinţi. Daţi-mi voie ca să-i salut şi pe cei de la Mehedinţi, cu domnul profesor care a vorbit despre Tudor Vladimirescu, să-i salut şi pe cei de la Galaţi, pe toţi cei care au venit la această sărbătoare! Un salut din partea mea, ca preşedinte al Fundaţiei «Tudor Vladimirescu», un salut din partea «Ordinului Militar de România», prin colonel, prof. dr. Adrian Constantin, ca şi din partea mea, în calitate de comandor al acestui Ordin! Pentru mine este o mare plăcere când mă întâlnesc cu oamenii! Pentru mine este cea mai mare bucurie când îi sărbătorim pe eroii neamului, dar, dragii mei, vă place cum arată acest monument şi locul de jur-împrejur? Am vorbit cu preşedintele Consiliului Judeţean, din 2016, când am fost alături de el şi a câştigat Consiliul Judeţean, când i-am spus că peste 4-5 ani, când sărbătorim bicentenarul «Tudor Vladimirescu», te rog, alocă fonduri pentru repararea monumentului, împreună cu proiectul de reabilitare a Căminului cultural «Tudor Vladimirescu» şi proiectul peisagistic. Din 2017 a promis în mod ferm, că va moderniza inclusiv drumul judeţean 671 Apa-Neagră – Padeş – Cloşani, care este «Drumul lui Tudor»! Deci, ce vreţi să vă mai spun, domnilor? Cosmin Popescu, habar nu are pe unde sunt zonele turistice, pentru că ei au aceste atribuţii prevăzute în Legea 215, iar, acum, îmi pare rău că domnul Nichifor nu este prezent, dar, l-a suplinit colegul dumnealui! Totuşi, îl felicit pentru cartea despre Tudor Vladimirescu, pentru că şi eu vă ofer, astăzi, o carte despre «ROMÂNISM şi PATRIOTISM – VIAŢA MEA», pentru că este o viaţă în slujba gorjenilor! Ştim că Tudor Vladimirescu urma să fie conducătorul Ţării, a fost chiar domnitor pentru câteva luni, când a hotărât să nu se mai obţină funcţii şi demnităţi pe bani, ca pe timpul fanarioţilor, iar, toţi cei care fac asemenea lucruri, să fie daţi afară!

,,Dumnezeu să-i odihnească sufletul său bun, în linişte şi pace”!
Cauzele revoluţiei, dragii mei şi dragele mele, sunt cam aceleaşi ca şi acum! Numai că acum, nu se mai poate face revoluţie, nici măcar greve nu se pot face, nici proteste, pentru că noi ne-am dezbinat, iar, atunci când vorbeşte cineva şi spune lucrurilor pe nume, unii încep să fluiere, dar, acest lucru e ruşinos! Cauzele revoluţiei au fost multe: lefuri mai mici pentru privilegiaţi, reducerea aparatului administrativ, probleme valabile şi acum, pentru că nu e posibil ca o primărie cum e Padeşul, care avea 6 salariaţi în vremea lui Ceauşescu şi acum are organigramă de 50 de salariaţi, în timpul pandemiei, într-o perioadă de cădere ecnomică! Să ne gândim la desfiinţarea organismelor jefuitoare, pentru că atunci, ca şi acum se vorbea despre reformarea justiţiei şi înlăturarea judecătorilor corupţi! Sunt probleme care apasă şi acum asupra acestui popor! Tudor a luptat pentru constituirea unei armate naţionale, pentru că atunci când Tudor Vladimirescu a plecat de aici, au fost 5.000 de panduri, iar, în drumul spre Bucureşti s-au alăturat şi alte forţe, pentru că 20.000 de panduri au ajuns la Bucureşti! După ce a fost locotenent, ca revoluţionar şi voluntar în armata rusă, a venit cu pandurii ca să facă această Proclamaţie, care înseamnă începutul revoluţiei.
Din nefericire, chiar dacă se înţelesese cu «Eteria», cu Alexandru Ipsilanti, acesta din urmă l-a trădat pe Tudor, cum au făcut-o şi cei patru căpitani ai săi, iar, eteriştii l-au schingiuit pe Tudor cu săbiile şi l-au aruncat în fântână! Dumnezeu să odihnească sufletul său bun, în linişte şi pace, pentru că este un erou mare al neamului românesc şi trebuie să-i purtăm respectul cuvenit! Pentru că toţi eroii care s-au jertfit în lupte, chiar o serie de personalităţi din domeniul artei, al scrisului, trebuie preţuiţi! Din păcate, în ultimele trei decenii, istoria ne-a fost falsificată de către hoţii interni şi externi! Nu mai e posibil aşa ceva, dragilor! Trebuie să manifestăm mai multă unire şi înţelegere între noi, ca să ne organizăm prin organizaţii civile, aşa cum este Fundaţia «Tudor Vladimirescu»! Dumnezeu să vă dea sănătate şi Dumnezeu să ne ajute să-i înlăturăm pe toţi cei care au distrus economia, care au distrus fiinţa umană! Astăzi, tuturor, vă mulţumesc”!
În încheierea manifestării, au fost intonate cântece patriotice, iar, din partea Fundaţiei «Tudor Vladimirescu», Domnul Preşedinte Dan Ilie Morega a acordat Ordinul «Tudor Vladimirescu» şi medalia jubiliară «Tudor Vladimirescu», diploma de onoare cu Ordinul Militar «Tudor Vladimirescu» şi au fost depuse coroane de flori din partea instituţiilor abilitate, a fundaţiilor şi a tuturor asociaţiilor implicate în sărbătorirea Proclamaţiei de la Padeş!
Profesor dr. Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here