Nouă gorjeni, în lupta pentru 10 000 euro

384

firma-contabilitateÎn luna februarie a acestui an a fost demarat de către Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM) un program pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri din toată ţara. Din cele 636 de firme înscrise până în acest moment, doar 9 sunt din Gorj.

Tineri debutanţi în afaceri au avut şansa anul acesta să obţină de la guvern 10 000 de euro, dacă au un plan de afaceri care merită finanţat. Guvernul a implementat un program, numit „Program pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzători” din dorinţa de a creşte nivelul de trai din România, ţinând cont de faptul că la noi în ţară, doar 1 din 100 de tineri decid să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria, ceea ce este foarte îngrijorător. Tinerii întreprinzători, care vor să participe la acest program trebuie să aibă până în 35 de ani, să nu mai fi deţinut şi să nu deţină calitatea de acţionar, asociat sau membru al organelor de conducere din cadrul unei întreprinderi din Europa. Nu sunt admise pentru participare firmele de imobiliare, asigurări, fabricarea de muniţie, tutun, băuturi alcoolice şi altele. După înfiinţarea firmei, planul de afaceri al acesteia este înscris pe site-ul aippimm.ro sau www.aippimm.ro. După anumite criterii, ca sediul firmei (urban sau rural), investiţia proprie, numărul de persoane angajate, firma nou înfiinţată va acumula puncte, maxim 100 şi minim 60. Acestea şi planul de afaceri vor stabili care sunt întreprinderile care pot primi cei 10 000 de euro. După ce firmele au fost înscrise pe site-ul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, a apărut în dreptul fiecăreia punctajul obţinut şi dacă au fost acceptate sau nu la depunere. Următorul pas spre finanţare a fost acceptarea la evaluare. Pe 1 aprilie a început şi evaluarea firmelor, iar cei care şi-au depus planul de afaceri aşteapă cu nerăbdare rezultatul. De ştiut este că tinerii care câştigă cei 10.000 de euro sunt nevoiţi să angajeze minimum două persoane şi să reinvestească anual 50% din profit.

Tinerii gorjeni aşteaptă rezultatul

În fiecare regiune a ţării există oficii pentru a ţine evidenţa firmelor înscrise. Judeţul Gorj, alături de judeţele Dolj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea aparţin regiunii Oltenia de Sud-Vest, oficiul aflându-se în Craiova. Pentru această regiune sunt înscrise cu planul de afaceri, până în acest moment, 54 de firme. Dar din totalul de 636 de firme înscrise la nivelul întregii ţări, din 22 februarie şi până în prezent, doar 9 sunt din Gorj. Se pare că tineri gorjeni nu sunt foarte interesaţi de subvenţia acordată de stat. Nume ca SC.APICVALECO.SRLD-D, SC TISCEREAL SRL-D, SC DAMICLASS SRL-D apar pe site-ul de înscriere ai AIPPIMM figurând la judeţ, Gorj. Punctajul obţinut de firmele gorjene se situează între 75 şi 90 de puncte, maximul de 100 obţinându-l aproximativ 30 de firme din întreaga ţară. Bugetul alocat Programului pentru anul acesta este de 21.000.000 lei gestionaţi de Agenţie, pentru acordarea de Alocaţii Financiare Nerambursabile (AFN).

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here