Norul radioactiv de la Fukushima a ajuns în România

429

norul radioactivNorul radioactiv de la centrala nucleară japoneză Fukushima a ajuns în România, susţin specialiştii de la „Institutului German de Cercetări pentru Mediu”, care afirmă că particulele se află în prezent la 2500 de metri altitudine.

Specialiştii afirmă că în cazul în care va ploua, substanţele radioactive vor ajunge în sol şi în apă. Masa de aer poluat din Japonia va străbate România în două zile. Acum norul de particule radioactive se află la 2500 de metri altitudine, iar mâine vom avea un altul la 5000 de metri.Din fericire monitorizările de până acum nu ne dau motive de îngrijorare. Rezultatele analizelor sunt liniştitoare: cantitatea de izotopi este de sute sau chiar mii de ori mai mică decât cota de alarmă.
Probleme pot apărea atunci când cantităţile radioactive sunt mari, pentru că particulele de Cesiu 137 şi Iod 131 pot fi asimilate de om. Iodul se duce în tiroidă, iar cesiul peste tot în organism. Dacă iodul e periculos doar câteva zile, Cesiul rămâne radioactiv 30 de ani.

Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here