Nereguli în magazine. Carne stricată la vânzare, legume și fructe retrase de la raft

2025

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj au dat amenzi în valoare de peste 40.000 de lei pentru nereguli descoperite în mai multe magazine alimentare din județ.

Cea mai mare amendă, de 12.000 de lei, a fost aplicată unui supermarket, pentru expunerea spre comercializare în vitrina asistată a unor produse alimentare (circa 3 kg produse din carne) fără etichete cu elemente de identificare complete pentru informarea consumatorului. „Produsele au fost depozitate în spațiul S.N.C.U., în vederea dirijării spre neutralizare”, au anunțat reprezentanții DSVSA Gorj.
Pentru vânzarea unor produse din carne cu modificări organoleptice evidente și care erau neetichetate sau cu eticheta ilizibilă, un magazin alimentar din Rovinari a fost amendat cu 10.000 de lei. Iar ca sancțiune complementară s-a dispus reținerea oficială a cantității de 4,494 kg produse din carne, în valoare de 121 lei, pentru a fi neutralizată.
Tot cu 10.000 de lei a fost amendat un magazin alimentar, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate (carne de pasăre lângă pește), nemonitorizarea temperaturii în spațiile frigorifice de depozitare a alimentelor și vânzarea de legume și fructe depreciate calitativ care au fost retrase de la comercializare în timpul controlului. În plus, inspectorii DSV Gorj au descoperit că personalul lucrător nu deținea echipament de protecție și nici fișă de aptitudini, chiuveta nu era dotată cu facilități igienice de spălare și uscare a mâinilor, iar societatea nu avea încheiat un contract pentru deratizare, dezinsecție și dezinfecție cu o unitate autorizată, așa cum prevede legea.
În timpul controalelor efectuate săptămâna trecută au fost aplicate 11 amenzi în cuantum de 41.600 lei, unor operatori din Arcani, Bustuchin, Hurezani, Motru, Plopșoru, Rovinari și Țânțăreni.
Opt magazine alimentare au fost amendate fiecare cu câte 1.200 de lei. Dintre neregulile depistate de inspectorii DSV Gorj, amintim: servirea consumatorilor cu produse din carne refrigerate fătă mănuși de protecție; expunerea spre comercializare a unor produse alimentare (telemea de vacă, pulpe de pui congelate, pește congelat, burtă somon) fără toate elementele de identificare necesare pentru informarea consumatorului; vitrine frigorifice și/sau lăzi de congelare insuficient igienizate, cu porțiuni degradate; nemonitorizarea grafică a temperaturilor de păstrare a produselor alimentare; depozitarea baxurilor de băuturi răcoritoare și a unei cutii cu brânză direct pe pavimentul neigienizat sau depozitarea pastelor făinoase și a produselor zaharoase în apropierea produselor de curățenie și igienizare.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here